Πού θα χτυπήσει η εφορία φέτος – Εξόρμηση με 120.000 διασταυρώσεις, 1,7 δισ. ευρώ ο στόχος για έσοδα από φοροδιαφυγή

Πού θα χτυπήσει η εφορία φέτος – Εξόρμηση με 120.000 διασταυρώσεις, 1,7 δισ. ευρώ ο στόχος για έσοδα από φοροδιαφυγή

29 Απριλίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σαφάρι ελέγχων και διασταυρώσεων έχει σχεδιάσει για το 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπολογίζοντας ότι με τη βοήθεια της… τεχνητής νοημοσύνης και γενικότερα των νέων τεχνολογιών θα βάλει στα ταμεία του κράτους περί τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ θα διενεργηθούν περισσότερες από 120.000 διασταυρώσει.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή η εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων και την υλοποίηση εμβληματικών έργων, όπως η διασύνδεση POS -Ταμειακών, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), η υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα Κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων θα συμβάλλουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής και συνεπώς στη μείωση του φορολογικού κενού και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο συστήνονται δυο νέα κέντρα που θα συμβάλλουν στον περιορισμός της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα συστήνεται Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο. Επίσης δημιουργείται ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

Με βάσει τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ οι διασταυρώσεις αφορούν:

– Έλεγχο συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023. Ουσιαστικά θα ελεγχθούν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

-Εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο του για τα φορολογικά έτη 2020-2021.

-Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών

-Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.

-Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022

-Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018. Επίσης, θα ελεγχθούν περιπτώσεις αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μόνο με μετρητά.

-Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Μεταξύ των στόχων της ΑΑΔΕ για το 2024 είναι και:

Εμπλουτισμός εφαρμογής Ηλεκτρονικών Βιβλίων – Bookkeeper για να παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης δεδομένων myDATA αναφορικά με προοδευτική συμπλήρωση:

1. Δήλωσης ΦΠΑ και

2. Δήλωσης Ε3.
 

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι προτεραιότητα της ΑΑΔΕ αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και συνεπώς η μείωση του φορολογικού κενού στο εισόδημα και στον ΦΠΑ, μέσα από την εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση σύγχρονων εργαλείων και την υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως η πλήρης διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, τα ψηφιακά Δελτία Αποστολής, το Ψηφιακό Πελατολόγιο κ.α.

πηγη:www.capital.gr