Φοροαπαλλαγές για ενοικίαση κλειστών σπιτιών και AirBnB

Φοροαπαλλαγές για ενοικίαση κλειστών σπιτιών και AirBnB

8 Απριλίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Ανοιχτό πρόβλημα προς επίλυση παραμένουν για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο η “εκτόξευση” των ενοικίων και η εξαιρετικά περιορισμένη προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση. Επί τάπητος έχουν τεθεί πολλές προτάσεις για μέτρα και παρεμβάσεις με στόχο να ανακοπεί η ανοδική τάση, να αρχίσουν να πέφτουν τα ενοίκια και να αυξηθεί ο αριθμός των προσφερόμενων σπιτιών-διαμερισμάτων.

Τα προγράμματα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» εκτιμάται ότι θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα αποτελέσματα τους θα φανούν μεσοπρόθεσμα – και εν πάση περιπτώσει δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας.

 Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το μέτρο που μπορεί να φέρει γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα είναι η θέσπιση κινήτρων άμεσης εφαρμογής για να βγούν στην αγορά τα σπίτια που παραμένουν κλειστά – δεν κατοικούνται, ούτε ενοικιάζονται.
  Ανάλογα κίνητρα μπορεί να ισχύσουν για τη μακροχρόνια εκμίσθωση κατοικιών που διατίθενται τώρα για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου AirBnB.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο σχέδια παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες  «κλειστών» σπιτιών και AirBnB που θα αποφασίσουν να τα νοικιάσουν με μεσομακροχρόνια μίσθωση.
   Κατευθυντήριο άξονα των συζητούμενων ρυθμίσεων αποτελούν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), τις οποίες έχει υιοθετήσει ανεπισήμως η πολιτική γεσία του υπουργείου Οικονομίας-Οικονομικών.
   Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει να απαλλαγούν για τρία χρόνια από τον φόρο επί των ενοικίων που θα εισπράξουν:

  • Οι ιδιοκτήτες κλειστών σπιτιών που θα τα νοικιάσουν τουλάχιστον για τρία χρόνια
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούνται ως AirBnB και θα αλλάξουν χρήση, εκμισθωθούμενα για μία τριετία.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει  ότι «είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί». Στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δόθηκε εντολή να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων αυτών των κατηγοριών, ώστε να γίνει μία ανάλυση (δημοσιονομικού) κόστους-οφέλους.

Το ανησυχητικό είναι ότι

  • Παραμένουν κλειστές (ή τουλάχιστον δηλώνονται στην εφορία ως μη μισθωμένες) περίπου 700.000 κατοικίες – ανεξάρτητες οικοδομές και διαμερίσματα –Αυτό σημαίνει ότι ένα στα 10 σπίτια στην Ελλάδα δεν κατοικείται, ούτε ενοικιάζεται. Παραμένει αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο, που δεν προσφέρει στην οικονομία, δεν αποφέρει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του, ούτε έσοδα στο κράτος
  • Παράλληλα 212.199 σπίτια (διαμερίσματα, δωμάτια, μονοκατοικίες κλπ) ήταν δηλωμένα πέρυσι ως AirBnB.

πηγη:www.sofokleousin.gr