Στο κυνήγι φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος με λίστες εμβασμάτων από το εξωτερικό

Στο κυνήγι φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος με λίστες εμβασμάτων από το εξωτερικό

8 Απριλίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές Αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες των εμβασμάτων.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, με μεθόδους τύπου Καρουζέλ και των εξαφανισμένων εμπόρων που κοστίζουν πάνω από 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε δέσμη νομοθετικών μέτρων με την οποία ζητεί από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών των κρατών μελών να αποστείλουν πληροφορίες για διασυνοριακές πληρωμές που εκκινούν από κράτη μέλη, όπως επίσης και για τον δικαιούχο αυτών των διασυνοριακών πληρωμών (beneficiary / payee).

Στο πλαίσιο αυτής της νέας δέσμης νομοθετικών μέτρων, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και να αποστέλλουν πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές ανά τρίμηνο στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται κεντρικά σε μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα πληροφοριών για τις Πληρωμές (Central Electronic System of Payments information – “CESOP”), όπου θα αποθηκεύονται, θα συγχωνεύονται και θα διασταυρώνονται με δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Επίσης, όλες οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο CESOP θα τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, μέσω ενός δικτύου που ονομάζεται EUROFISC.

Σκοπός του νέου αυτού μέτρου είναι να δώσει στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό πιθανής απάτης στον ΦΠΑ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από πωλητές/προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.

Οι νέοι κανόνες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η πρώτη αποστολή δεδομένων πληρωμών από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών προς την αρμόδια εθνική αρχή (Α.Α.Δ.Ε.) θα γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και θα αφορά το α’ τρίμηνο του 2024.

Η εφαρμογή άνοιξε και περιμένει

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η ΑΑΔΕ έθεσε από χθες σε λειτουργία την ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δεδομένων διασυνοριακών πληρωμών CESOP (Central Electronic System of Payments Information) από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, κατόπιν ενσωμάτωσης σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Ειδικότερα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (όπως πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών ή ηλεκτρονικού χρήματος και γραφεία ταχυδρομικών επιταγών) υποχρεούνται να υποβάλλουν δεδομένα που αφορούν τις από 1/1/2024 διασυνοριακές πληρωμές τους, στην νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Τα δεδομένα παραλαμβάνονται και διαβιβάζονται ακολούθως στo κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών CESOP της ΕΕ, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών κατά τη διενέργεια ελέγχων για την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ.

Η υποβολή γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > ΦΠΑ > Υποβολή δεδομένων διασυνοριακών πληρωμών (CESOP).

Οι υπόχρεοι (τράπεζες και λοιποί φορείς πληρωμών) πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 να αποστείλουν τα δεδομένα διασυνοριακών πληρωμών για το α’ τρίμηνο του 2024.

πηγη:www.sofokleousin.gr