Φορολογικές δηλώσεις: Πλησιάζει η υποβολή – Οι προθεσμίες, οι δόσεις πληρωμής και τι να προσέξετε

Φορολογικές δηλώσεις: Πλησιάζει η υποβολή – Οι προθεσμίες, οι δόσεις πληρωμής και τι να προσέξετε

8 Απριλίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα ανοίξει η πλατφόρμα – Τι θα γίνει με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

Μήνας έναρξης των φορολογικών υποχρεώσεων ο Απρίλιος, με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται και τις φορολογικές δηλώσεις να ακολουθούν. Η πλατφόρμα για την υποβολή τους θα ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου  – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Έως την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η ψήφιση για την αυτόματη υποβολή δηλώσεων για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού ή της σύνταξής τους. Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση έως σήμερα, 8 Απριλίου, και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 20 Απριλίου.

Η προθεσμία υποβολής

Όπως έχει γράψει το Naftemporiki.gr, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι και φέτος η 30η Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Θα δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή σε 8 δόσεις (με την τελευταία τον Φεβρουάριο 2025), ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν έκπτωση 3% (κάτι που δεν ισχύει για την εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ).

Η πιθανότητα παράτασης

Δεν αποκλείεται, ανάλογα με το πώς θα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, να έχουμε – όπως και τις προηγούμενες χρονιές – παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά έναν μήνα).

Σε αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις. Η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή θα ισχύσει ακόμη και στην περίπτωση παράτασης.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης  με τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

Τα  ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα είναι «κλειδωμένος». Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να παρέμβουν και να τον αλλάξουν. Όσοι θεωρούν ότι αδικούνται, θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση.

Έτοιμες δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

  • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
  • φόροι από τόκους
  • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • αποπληρωμή δανείων & καρτών
  • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Χωριστές φορολογικές δηλώσεις
  • Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

πηγη:www.naftemporiki.gr