Μέτρα – «κόφτη» από το ΥΠΟΙΚ για να μην χαθούν άλλες ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία – Σύστημα αυτόματου συναγερμού

Μέτρα – «κόφτη» από το ΥΠΟΙΚ για να μην χαθούν άλλες ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία – Σύστημα αυτόματου συναγερμού

4 Απριλίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Στόχος να περιοριστούν τα φαινόμενα που δημιουργούν τρύπες στα κρατικά ταμεία – Οι ρυθμισμένες οφειλές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στη περιοχή του 5,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους των 107 δισ. ευρώ

«Φρένο» στις ρυθμίσεις χρεών που χάνουν οι φορολογούμενοι επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης των οφειλετών και ελαστικότερο πλαίσιο κριτηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και δεν εξυπηρετούνται από τους φορολογούμενους έχει αυξηθεί στις 232.000 με το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής να είναι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα που δημιουργούν τρύπες στα κρατικά ταμεία την ώρα που οι ρυθμισμένες οφειλές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στη περιοχή του 5,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους των 107 δισ. ευρώ.

Κεντρικό ψηφιακό σύστημα

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε λειτουργία ένα νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων, των φορολογούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση το οποίο θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα με το νέο μηχανισμό:

– Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης
– ⁠Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών οι οφειλέτες που έχασαν παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Έχουν πληρώσει μαζεμένες όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης
– Έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
– Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Επισημαίνει ότι με βάση το σημερινό καθεστώς η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ισχνό ενδιαφέρον

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει χαμηλή ανταπόκριση των φορολογούμενων στα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών αφού από το συνολικό εισπράξιμο «κόκκινο» χρέος προς την εφορία ύψους 81 δις. ευρώ μόνο τα 4,7 δις. ευρώ ή το 5,8% βρίσκεται σε ρύθμιση.
Το υψηλότερο ποσοστό που φθάνει το 23,8% των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών εντοπίζεται στο εύρος οφειλών μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ ενώ για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% φυσικών και νομικών προσώπων.
Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ στα νομικά πρόσωπα το υψηλότερο ποσοστό (30%) καταγράφεται σε οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης διαπιστώνονται σε ποσά οφειλής κάτω των 500 ευρώ και σε ποσά οφειλής άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr