Τριπλή εισφορά ασθένειας πληρώνουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται – Πώς μπορούν να γλιτώσουν τη μια

Τριπλή εισφορά ασθένειας πληρώνουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται – Πώς μπορούν να γλιτώσουν τη μια

26 Μαρτίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Κώστα Κατίκου

Τριπλή πληρώνουν την εισφορά ασθένειας οι συνταξιούχοι που εργάζονται και το δηλώνουν στον ΕΦΚΑ!

Η μια εισφορά ασθένειας χρεώνεται με κράτηση 6% από την κύρια σύνταξη, η δεύτερη πάλι με 6% μπαίνει στην επικουρική και η τρίτη, με 2,55%επιβάλλεται στον μισθό που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους.

Τρεις φορές πληρώνουν την εισφορά ασθένειας και για απασχόληση με καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, με τη διαφορά ότι αντί για 2,55% η κράτηση ασθένειας χρεώνεται στην μηνιαία εισφορά με 64 ευρώ που υποχρεώνονται να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ. Επιπρόσθετα δε, οι συνταξιούχοι που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν και τα 10 ευρώ κάθε μήνα για εισφορά υπέρ ανεργίας, χωρίς φυσικά ποτέ να πάρουν κάποιο βοήθημα …ανέργου συντααξιούχου!

Οι εισφορές αυτές είναι κυριολεκτικά αχρείαστες καθώς δεν έχουν κανένα απολύτως ανταποδοτικό όφελος για τους συνταξιούχους. Ο μόνος ωφελημένος είναι ο ΕΟΠΥΥ που εισπράττει τις εισφορές ασθένειας εις τριπλούν από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από μισθούς, ή έξτρα εισφορές που έχουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι οι οποίοι κατ΄ουσίαν πληρώνουν παραπάνω για να έχουν τις ίδιες ακριβώς παροχές ασθένειας που είχαν πριν αναλάβουν εργασία.

Το επιπλέον ασφάλιστρο για ασθένεια που επιβάλλει ο νόμος επειδή είναι και εργαζόμενοι, θα μπορούσε να καταργηθεί παντελώς τόσο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους όσο και για τους εργοδότες τους.

Η στρέβλωση αυτή οδηγεί στο να πληρώνει ένας ασφαλισμένος 3 φορές την ίδια εισφορά, χωρίς να λαμβάνει καμία επιπλέον παροχή, αντίθετα έχει τις ίδιες ακριβώς καλύψεις στην ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη όπως είχε όταν πλήρωνε εισφορά για ασθένεια μόνον από τη σύνταξη.

Ακόμη και η εισφορά ασθένειας που επιβάλλεται στην επικουρική σύνταξη όλων των συνταξιούχων δεν θα έπρεπε να υφίσταται για τον απλό λόγο ότι η επικουρική ασφάλιση δεν έχει κρατήσεις ασθένειας, παρά μόνον το 3% που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι. Παρά ταύτα το 2015 η κράτηση 6% για ασθένεια επεκτάθηκε και στις επικουρικές συντάξεις ως ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο χωρίς να αποσυρθεί, μέχρι σήμερα.

Έτσι ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική αν αναλάβει και εργασία με μισθό 750 ευρώ, θα πληρώνει την εισφορά ασθένειας δυο φορές ως συνταξιούχος και μια φορά ως εργαζόμενος, με τις εξής κρατήσεις:

1.Κράτηση 48 ευρώ από την κύρια σύνταξη.

2.Κράτηση 12 ευρώ από την επικουρική (και σύνολο 60 ευρώ με την κύρια)

3.Κράτηση 19 ευρώ από τον μισθό (και σύνολο 79 ευρώ με τις εισφορές σύναξης).

Ο συνταξιούχος λόγω της απασχόλησής του θα δίνει 79 ευρώ εισφορές υπέρ υγείας για να έχει τις ίδιες ακριβώς καλύψεις και παροχές που έχει με τις εισφορές σύνταξης, δηλαδή με τα 60 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαφυγής με τους οποίους οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να γλιτώσουν από την μια εισφορά ασθένειας και να μείνουν με τις δυο που έχουν στις συντάξεις τους.

Ο ένας τρόπος είναι να αμείβονται με εργόσημο που έχει χαμηλότερες κρατήσεις. Ο άλλος τρόπος είναι να αμείβονται με παραστατικά παροχής υπηρεσιών για ένα τμήμα της αμοιβής και με εργόσημο για το υπόλοιπο, ώστε να κατεβάσουν το κόστος των εισφορών.

Σε περίπτωση δε, που οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν παράλληλη απασχόληση (ως μισθωτοί και ως επαγγελματίες) γλιτώνουν από όλες τις εισφορές για τη δεύτερη απασχόληση, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις που έχουν ως μισθωτοί, καλύπτουν τις εισφορές σύνταξης της 2ης κατηγορίας ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών.

πηγη:www.capital.gr