Οι 7 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία – Νέο νομοσχέδιο

Οι 7 αλλαγές που έρχονται στη φορολογία – Νέο νομοσχέδιο

20 Μαρτίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογική ενημερότητα, αυτοματοποίηση των φορολογικών δηλώσεων, μέγιστη διάρκεια ενός έτους στους ελέγχους, και τροποποίηση της νομοθεσίας για την παραγραφή υποθέσεων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώνει αύριο το οικονομικό επιτελείο. 

Πρόκειται για αλλαγές στον Κώδικα φορολογικών διαδικασιών μετά από 11 χρόνια, ο οποίος θα συμβαδίζει με τις σημερινές εξελίξεις στην τεχνολογία. 

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν οφειλές σε τρίτους. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Τέλος στην προσκόμιση βιβλίων. Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο. Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και της ψηφιακής διαβίβασης όλων των δεδομένων στα myDATA. Επί της ουσίας η ΑΑΔΕ και ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ελέγξουν μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.

3. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν με την εφορία και γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο ψηφιακά. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

4. Πλήρης προσυμπλήρωση όλων των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ με στόχο να διευκολύνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αλλά και να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής με τις αυξομειώσεις εσόδων και εξόδων. Ήδη, συμπληρώνονται από την εφορία οι κωδικοί του εντύπου Ε1, με τους φορολογούμενους ωστόσο να μπορούν να κάνουν αλλαγές, το έντυπο Ε3 και οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Το επόμενο έτος θα είναι προσυμπληρωμένα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από το έντυπο Ε2, δηλαδή τα εισοδήματα από ακίνητα. 

5. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

6. Παραγραφή υποθέσεων. Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.

7. Οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους.

πηγη:www.capital.gr