Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι αλλάζει για επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους – Οι 12 κλειδωμένοι κωδικοί στο έντυπο E1

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι αλλάζει για επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους – Οι 12 κλειδωμένοι κωδικοί στο έντυπο E1

14 Μαρτίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Tον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει η διάταξη για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Με νέους κωδικούς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και με προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των εισοδημάτων και των δαπανών διαβίωσης για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι τα φετινά έντυπα των φορολογικών δηλώσεων.
Ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων από 8,5 εκατ. υπόχρεους έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό τέλος Μαρτίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ και οι πρώτοι θαρραλέοι που θα σπεύσουν στο ραντεβού λαμβάνοντας χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται το τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων προσθέτει καινούργιους κωδικούς στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος που απέκτησαν το 2023.
Ειδικότερα τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι 670.000 επαγγελματίες έχουν να κάνουν με:

1.Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης
2. Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό
3.Το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν:

-Εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης ( πολύτεκνοι ή με αναπηρία 80% και άνω)
-Εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (έχουν έδρα σε μικρό χωριό, αναπηρία 67%-79% κ.α. ).
– Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
– Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Την ίδια ώρα τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει η διάταξη για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.
Για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να τσεκάρουν τα στοιχεία της δήλωσης. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωσή εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, έως 30 Ιουνίου, θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ.
Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος είναι:

1. Στοιχεία για συνταξιούχους: Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.
2. Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322
3. Φόροι που έχουν παρακρατηθεί. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.
4. Τόκοι καταθέσεων
5. Φόροι από τόκους
6. Στοιχεία για τις κατοικίες (τεκμήριο διαβίωσης)
7. Στοιχεία για αυτοκίνητα (τεκμήριο διαβίωσης)
8. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)
9. Αποπληρωμή δανείων – καρτών
10. Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα
11. Εξαρτώμενα τέκνα
12. Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr