Καθαρά Δευτέρα με… «τέλος ανθεκτικότητας» στη διαμονή

Καθαρά Δευτέρα με… «τέλος ανθεκτικότητας» στη διαμονή

13 Μαρτίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Με «καπέλο» οι τιμές σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb λόγω του αυξημένου φόρου – Ψηφιακά στην ΑΑΔΕ η υποβολή της δήλωσης από τους υπόχρεους

«Crash test» σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb κάνει το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας το τέλος ανθεκτικότητας, ένας φόρος που έκανε πρεμιέρα φέτος, αυξήθηκε για τη νέα σεζόν και κλιμακώνεται από 1,50 έως 10 ευρώ για κάθε ήμερα διαμονής.

Όσοι παίρνουν τηλέφωνα για να κλείσουν δωμάτιο για το τριήμερο, ακούν τους ιδιοκτήτες να λένε «τόσο η τιμή του δωματίου και το τέλος ανθεκτικότητας». Πρόκειται δηλαδή για μια επιβάρυνση (προϋπήρχε ως φόρος διαμονής αλλά αυξήθηκε) που την πληρώνει ο ενοικιαστής. Στη συνέχεια ο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου του καταλύματος ή του AirBnB υποχρεούται να αποδώσει το τέλος στην εφορία.

Tο νέο τέλος, που ήρθε για να ενισχύσει τον «κουμπαρά» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά. Όμως, μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο δεν είχε καμιά διάφορα με τον παλιό φόρο διαμονής. Ο αυξήσεις στο τέλος ανθεκτικότητας ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου και αυτό σημαίνει πρακτικά η πρώτη… «γνωριμία» θα γίνει στις εξορμήσεις της Καθαράς Δευτέρας.

Το ημερήσιο τέλος ανθεκτικότητας από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, υπολογίζεται ως εξής:

1. Στα ξενοδοχεία

 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ)

3 αστέρων: 3 ευρώ (αντί 1,50 ευρώ)

 4 αστέρων: 7 ευρώ (αντί 3 ευρώ)

 5 αστέρων: 10 ευρώ (αντί 4 ευρώ)

2. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 1,50 ευρώ (αντί 0,50 ευρώ)

3. Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 1,50 ευρώ (αντί 0 ευρώ). Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 10 ευρώ,

4. Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) 10 ευρώ.

Για τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Νοέμβριο ως το τέλος Φεβρουαρίου, το Τέλος Ανθεκτικότητας παραμένει στα επίπεδα του Φόρου Διαμονής, με εξαίρεση τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου θα ισχύει ημερήσια επιβάρυνση 0,50 ευρώ. Ειδικά για τα μεγαλύτερα ακίνητα, το Τέλος θα είναι 4 ευρώ. Το Τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ΑΑΔΕ από τη πλευρά της ενεργοποίησε μια νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας. Το τέλος υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

Η υποβολή της δήλωσης του τέλους ανθεκτικότητας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές -> Φορολογικές Υπηρεσίες -> Τέλη -> ειδικοί φόροι -> Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

πηγη:www.newmoney.gr