Ποια επιδόματα χάνουν όσοι δεν πάρουν ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ

Ποια επιδόματα χάνουν όσοι δεν πάρουν ασφαλιστική ικανότητα από τον ΕΦΚΑ

8 Μαρτίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Κώστα Κατίκου

Παράπλευρες απώλειες επιδομάτων, παροχών υγείας σε χρήμα και επιδοτούμενων διακοπών, θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες (άνδρες και γυναίκες) που μένουν χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις για το 2024 λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ.

Από τη στιγμή που δεν ανανεώθηκε η ασφαλιστική τους ικανότητα, παύουν να δικαιούνται τις εξής παροχές σε χρήμα:

*Επίδομα ασθένειας.

*Επίδομα μητρότητας μετά τον τοκετό (για έμμεσες ή άμεσα ασφαλισμένες επαγγελματίες.

*Παροχές αναπηρίας ή ανικανότητας εργασίας.

*Επιδότηση της συμμετοχής τους σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία

Επιπλέον, οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και οι αγρότισσες είτε ως άμεσα ασφαλισμένες είτε ως έμμεσα μέλη στην ασφάλιση του συζύγου τους, από τη στιγμή που υπάρχουν απλήρωτα ή αρύθμιστα χρέη στον ΕΦΚΑ δεν θα μπορούν να πάρουν ούτε το επίδομα μητρότητας που καταβάλλεται για 9 μήνες μετά την λοχεία, με ποσό ίσιο με το ύψος του κατώτατου μισθού.

Αν πρόκειται για ζευγάρι ελευθέρων επαγγελματιών που ο καθένας έχει τη δική του ασφάλιση, και χρωστά μόνον η γυναίκα τις εισφορές της, τότε σε περίπτωση γέννησης τέκνου, δεν θα μπορεί ούτε να πάρει το επίδομα, ούτε φυσικά να το μεταβιβάσει για 7 μήνες στον πατέρα που της δίνει δικαίωμα ο νόμος. Αντίστοιχα, αν δεν χρωστά η γυναίκα αλλά χρωστά ο σύζυγος το επίδομα καταβάλλεται μεν στην μητέρα αλλά δεν μπορεί να το μεταβιβάσει στον πατέρα επειδή ο νόμος λέει ότι δεν θα πρέπει να χρωστά εισφορές.

Η μη ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας στερεί από τους επαγγελματίες και το επίδομα ανεργίας, στην περίπτωση που θελήσουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η προϋπόθεση για να πάρουν το επίδομα είναι να έχουν πληρώσει και τις ανάλογες εισφορές.

Στους δε αγρότες η μη ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας λόγω χρεών φέρνει μπλόκο και στη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενες διακοπές μέσω των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας, ενώ ειδικά για τις μητέρες δεν θα είναι δυνατή η καταβολή της έκτακτης ετήσιας ειδικής ενίσχυσης για όσες έχουν 3 και 4 παιδιά, καθώς και για όσες έχουν ω; 2 παιδιά στις οποίες επεκτείνεται από φέτος το εφάπαξ επίδομα.

Η βασική προϋπόθεση για τα ετήσια επιδόματα στις αγρότισσες με 1 ως 4 και περισσότερα παιδιά, είναι να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα με πληρωμένες εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Τα επιδόματα που κινδυνεύουν να μην τα πάρουν οι αγρότισσες που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα είναι 300 ευρώ για ένα παιδί, 500 ευρώ για δυο παιδιά, 700 ευρώ με τρία και 1.000 ευρώ με 4 και άνω παιδιά. Οι δικαιούχες των επιδομάτων –μετά και την επέκταση του μέτρου σε μητέρες με δυο παιδιά- υπολογίζονται περίπου στις 18.000 μητέρες.

Για να μη χάσουν τις παραπάνω παροχές και τα επιδόματα, οι επαγγελματίες και οι αγρότες, (άνδρες και γυναίκες άμεσα ασφαλισμένοι) θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 2 μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος και να έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών μένουν 733.303 ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, εκ των οποίων οι 169.347 χρωστούν ως 500 ευρώ. Το οξύμωρο είναι πως για οφειλή 500 ευρώ, θα χάσουν πολλαπλάσια από επιδόματα. Στις κλίμακες με τα μεγαλύτερα χρέη οι οφειλέτες είναι λιγότεροι. Με χρέη από 2.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ είναι 38.460 οφειλέτες, από 3.000 ευρώ ως 5.000 ευρώ χρωστούν 55.890 επαγγελματίες ενώ χρέη άνω των 15.000 ευρώ έχουν 130.531 οφειλέτες. 

πηγη:www.capital.gr