Εντολή Σαββαΐδου: σταματάτε τον κόσμο στον δρόμο και ζητάτε απόδειξη

9 Ιουλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Εντολή Σαββαΐδου: σταματάτε τον κόσμο στον δρόμο και ζητάτε απόδειξη

 Μόλις καθίσατε στο παραλιακό ταβερνάκι. Ένας κύριος σας σταματά, σας καλησπερίζει και σας ζητά ευγενικά να του δώσετε την απόδειξη. Δεν τον ενδιαφέρει αν φάγατε καλαμαράκια ή αν ήπιατε ούζο ή μπύρα. «Καίγεται» να διαπιστώσει αν έγινε φοροδιαφυγή για να «μπουκάρει» στο μαγαζί και να κόψει το πρόστιμο.

 

Την σκηνή μπορεί εύκολα να την φανταστεί κανείς αν διαβάσει την εγκύκλιο της νέας γενικής γραμματέος δημοσίων εσόδων η οποία αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια. Αντιγράφουμε Ένα απόσπασμα:

«Κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο»

Το βάρος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πέσει στις τουριστικές περιοχές. «Τα συνεργεία θα διενεργούν μερικούς επιτόπιους ελέγχους τις πρωϊνές, απογευματινές και βραδινές ώρες όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αν από την εξέταση του …πελάτη διαπιστωθεί ότι το κατάστημα έχει εκδώσει απόδειξη, οι ελεγκτές δεν θα μπαίνουν στο κατάστημα (μαγαζί, εστιατόριο, νυχτερινό κέντρο κλπ). Αντίθετα, αν διαπιστώσουν ότι ο πελάτης δεν έχει απόδειξη (μην φοβάστε δεν προβλέπονται συνέπειες για τους καταναλωτές) :

  1. Τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση
  2. Θα αναφέρουν ιδιότητά τους και θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα
  3. Θα επαληθεύουν την παράβαση θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης
  4. Θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι

Ποια θα είναι hotσημεία για τους εφοριακούς: Η εγκύκλιος το λέει με σαφήνεια: ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες καφενεία, μπαρ κλπ. Σε αυτά θα επιβάλλεται η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους περιβάλλοντες χώρους. Εννοείται ότι οι έλεγχοι θα γίνονται και τα Σαββατοκύριακα ενώ κάθε Δευτέρα, οι εφορίες θα πρέπει να στέλνουν απολογισμό στα κεντρικά στην Καραγιώργη Σερβίας.

ΠΗΓΗ