Μπορεί να σας έχει «μπλοκάρει» η εφορία και να μην το ξέρετε

Μπορεί να σας έχει «μπλοκάρει» η εφορία και να μην το ξέρετε

14 Ιανουαρίου 2023 Κλείσιμο Από Alexandros

Τι γίνεται -τελικά- με τις απλήρωτες κλήσεις στους δήμους – Πώς «φρακάρει» η φορολογική ενημερότητα μεταβιβάσεις και είσπραξη χρημάτων – Γιατί δεν φαίνονται όλα τα χρέη στο Τaxisnet

Οφειλές που «αυγατίζουν» εν αγνοία των πολιτών μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο και φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο κατασχέσεων!

Ως γνωστό, τα χρέη προς όλο το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ) μένουν ζωντανά για πέντε χρόνια και μετά παραγράφονται. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα χρέη προς τους δήμους της χώρας Οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας ή οφειλές για τακτοποιήσεις, δημοτικά τέλη κ.λπ. παραμένουν ζωντανά για 20 χρόνια! Στέλνονται δε, από τους δήμους στην εφορία για ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τους οφειλέτες.

Πέραν από την αδικία της μεγαλύτερης ισχύς της παραγραφής στους ΟΤΑ (20ετία αντί 5ετίας) το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες, πολλές φορές, δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτών των χρεών. Γιατί μπορεί π.χ. οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας να περνάνε στην εφορία, όμως δεν εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρησή στη ιστοσελίδα MyAΑΔΕ. Στο Taxinet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων.

Τι συμβαίνει πρακτικά; Οι πολίτες που προσπαθούν να κάνουν μεταβίβαση ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιο ανοιχτό χρέος και γι’ αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Αναγκαστικά, πρέπει να στηθούν στον γκισέ της εφορίας για να βρουν τι χρωστάνε. Και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν απλήρωτα χρέη προς τους δήμους και ότι αυτά έχουν αβγατίσει, εν αγνοία τους, με τα χρόνια. Οι προσαυξήσεις μάλιστα –όπως στην περίπτωση του λεγόμενου ΤΑΠφτάνουν μέχρι και 200% της αρχικής οφείλης ενώ οι ξεχασμένες κλήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα υψηλότερα.

Πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα; Με τη διάταξη του άρθρου 32 Ν.4304/2014 ειδικά για τους ΟΤΑ νομοθετήθηκε η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας. Ήδη όμως με τη νεότερη νομοθεσία και νομολογία του ΣτΕ, ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου έχει περιοριστεί γενικά στην πενταετία.

Οι όφειλες αυτές δε μπορούν να ενεργοποιήσουν αναγκαστικά μέτρα εισπράξεις, δηλαδή κατασχέσεις:
Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό, για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ

Και όλα αυτά μπλοκάρουν την εκδοσή φορολογική ενημερότητας. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, εάν ο φορολογούμενος οφείλει έως 30 ευρώ (βεβαιωμένα χρέη στον ΑΦΜ του ή οφειλές για τις οποίες έχει την ευθύνη καταβολής), και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης ενημερότητας (έχουν υποβληθεί η απαιτούμενες δηλώσεις, δεν υπάρχει δέσμευση χορήγησης), μπορεί να λάβει αποδεικτικό ενημερότητας διαδικτυακά για κάθε νόμιμη χρήση, εκτός της είσπραξης χρημάτων και εκτός μεταβίβασης ακινήτου.

Στην περίπτωση όπου υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και εάν βρίσκονται σε ενήμερη ρύθμιση, από το Τaxisnet οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν ενημερότητα για όλες τις άλλες χρήσεις πλην της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτων. Για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να περάσουν από την εφορία, η οποία θα παρακρατήσει από το τίμημα μεταβίβασης του ακινήτου τη συνολική οφειλή.

Το Taxisnet όμως δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.

πηγη:www.newmoney.gr