You tube: Επιχειρηματική δραστηριότητα ή ισόδημα από ευκαιριακή δραστηριότητα;

You tube: Επιχειρηματική δραστηριότητα ή ισόδημα από ευκαιριακή δραστηριότητα;

14 Ιανουαρίου 2023 Κλείσιμο Από Alexandros

Εισαγωγή

Κάθε χρόνο στο Υoutube παράγονται 40% περισσότερες διαφημίσεις και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να διαφημιστούν εκεί, καθώς αυτό αποτελεί το 3ο πιο δημοφιλές site για καθημερινές επισκέψεις.

Είναι αρκετοί αυτοί που ξεκίνησαν να παράγουν περιεχόμενο χωρίς να έχουν σκοπό να αποκομίσουν έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή. Παρόλα αυτά, λόγω της μεγέθυνσης της συγκεκριμένης αγοράς, έφτασαν στο σημείο να μπορούν να αποκομίζουν έσοδα μέσω του προγράμματος συνεργατών που προσφέρει το Youtube (Youtube Partners Program). Επίσης, είναι πλέον πολλοί που επιχειρούν την έναρξη ενός καναλιού, επενδύοντας χρόνο και χρήματα για την αγορά εξοπλισμού και για τη δημιουργία περιεχομένου, έχοντας ως ξεκάθαρο στόχο την απόκτηση εισοδήματος μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Από τη στιγμή που οι δημιουργοί περιεχομένου ξεκινούν τη συνεργασία τους με το Youtube και διαθέτουν διαφημιστικό χώρο μέσα από το περιεχόμενο τους, εγείρονται τα πρώτα ερωτήματα που αφορούν τη φορολογία. Όσο η δραστηριότητα μεγεθύνεται, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργείται για την επίλυση των ερωτημάτων αυτών. Το βασικό ερώτημα σχετίζεται με το χαρακτηρισμό των εσόδων π.χ τα έσοδα αυτά θεωρούνται εισόδημα από ευκαιριακή / περιστασιακή  απασχόληση; Ή είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα;

Youtube

Αρχικά, για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα πρέπει να μελετηθεί από την αρχή όλη η διαδικασία, από την έναρξη της δραστηριότητας μέχρι το σημείο που  ο δημιουργός αποκτάει τα πρώτα έσοδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το χαρακτηρισμό των εσόδων.

Η πλατφόρμα του Υoutube ανήκει στην εταιρεία της Google. Ένα από τα εργαλεία που παρέχει η Google στους δημιουργούς περιεχομένου είναι το Google Adsense. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου η Google ορίζει τον τρόπο που ο δημιουργός περιεχομένου θα αποκτήσει έσοδα και επιπλέον προσφέρει διάφορα άλλα εργαλεία για την αύξηση των εσόδων, την επιλογή των διαφημίσεων κλπ.

Στους όρους της συνεργασίας του δημιουργού με το Google Adsense αναφέρονται οι λεπτομέρειες και οι όροι σχετικά με τους φόρους, τις πληρωμές, το περιορισμό ευθύνης της εταιρείας κ.ά. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο αποτελεί το συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, του δημιουργού περιεχομένου και της εταιρείας.

Τα έσοδα που προέρχονται από το Youtube είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών μερών. Της Google, των διαφημιστών και των δημιουργών περιεχομένου. Η Google συναλλάσεται με τους διαφημιστές και εισπράττει απευθείας από αυτούς την αμοιβή για τις υπηρεσίες διαφήμισης. Ο δημιουργός παράγει ψηφιακό υλικό (video, podcast, κλπ.) τα οποία η Google ονομάζει περιουσιακά αγαθά. Έπειτα, ο εκάστοτε δημιουργός ανεβάζει το περιεχόμενο του στο Youtube  και δύναται να διαθέσει το περιεχόμενο αυτό προκειμένου ο διαφημιστής να εμφανίσει μέσω της google τη διαφήμισή του. Συγκεκριμένα, διαθέτει διαφημιστικό χώρο ή χρόνο και για το λόγο αυτό αμείβεται από την Google. Η Google ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα των προβολών του ψηφιακού περιεχομένου δίνει αμοιβή στον συμβαλλόμενο δημιουργό περιεχομένου.

Σύμφωνα με τους όρους που αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία ορίζει ότι δε φέρει καμία ευθύνη για τη φορολόγηση της αμοιβής του δημιουργού και για την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού. Αποποιείται δηλαδή η Google της οποιασδήποτε ανάμειξης με τη φορολογία του συμβαλλόμενου δημιουργού. Επίσης, διευκρινίζεται ότι στην πληρωμή περιλαμβάνονται όλοι οι φόροι που σχετίζονται με την υπηρεσία του δημιουργού. Τέλος, στο Google Adsense δηλώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του δημιουργού προκειμένου να μεταφερθούν τα έσοδα από την πλατφόρμα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι;

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος μέσω Youtube λαμβάνονται υπόψη όλες οι διατάξεις, καθώς η επιλογή μιας μόνο διάταξης είναι πιθανό να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα , τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τις 10.000,00 ευρώ ετησίως, δεν υποχρεούνται σε έκδοση στοιχείων και τήρηση βιβλίων.

Για τους σκοπούς της φορολογίας εισοδήματος στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέρεται ότι ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή. Επιπρόσθετα, επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους . “Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.”.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση οποιουδήποτε ελέγχου ο ελεγχόμενος οφείλει να προσκομίσει στοιχεία που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και αποδεικνύουν ότι τα έσοδα που έλαβε από τη Google αφορούσαν αποκλειστικά μια ευκαιριακή δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι το βάρος της απόδειξης είναι στο φορολογούμενο και όχι στη φορολογική αρχή.

Στην περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται συνεχόμενα και συστηματικά, υπάρχουν μηχανικά μέσα και επαγγελματικός εξοπλισμός και γενικότερα αν η παροχή των υπηρεσιών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης, το εισόδημα αυτό θα θεωρηθεί  χωρίς καμία αμφιβολία εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από την αρμόδια ελεγκτική αρχή.

Έναρξη επιχείρησης στο εξωτερικό – Προβλήματα με ελέγχους

Αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου επιλέγουν τη λύση της φορολόγησης των εισοδημάτων που αποκτούν μέσω του Youtube, σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ιδρύοντας μια εταιρεία στο εξωτερικό. Το πρόβλημα υπάρχει όταν στην πραγματικότητα ασκείται η δραστηριότητα και η διοίκηση της εταιρείας αυτής από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την διάρκεια του φορολογικού έτους βάσει των πραγματικών περιστατικών και των συνθηκών, λαμβανομένων υπόψη του τόπου άσκησης καθημερινής διοίκησης, του τόπου λήψης στρατηγικών αποφάσεων, του τόπου συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης και της συνέλευσης των εταίρων-μετόχων, του τόπου κατοικίας των μελών της διοίκησης και του τόπου κατοικίας των εταίρων ή μετόχων.

Έλεγχοι

Οι φορολογικές αρχές έχουν πλέον στη διάθεση τους αρκετά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Τέτοια δεδομένα είναι ενδεικτικά οι τραπεζικές καταθέσεις σε λογαριασμούς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε κράτη που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για διενέργεια ελέγχων μέσω πραγματικών γεγονότων σε Social Media και πολλές ακόμα μέθοδοι. Είναι σαφές ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν πραγματοποιούνται αρκετοί έλεγχοι αυτή τη στιγμή και δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση όλων των δεδομένων που έχει στα χέρια της η φορολογική αρχή, αλλά προβλέπεται ότι μελλοντικά, η χρήση των δεδομένων θα αυτοματοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και θα δίνεται η δυνατότητα για ελέγχους και σε χαμηλά εισοδήματα.

Ωφέλιμη λύση η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο να αποκομίσει κανείς έσοδα χωρίς να ασκήσει συστηματικά τη δραστηριότητα της δημιουργίας περιεχομένου, με σκοπό την απόκτηση εσόδων. Εφόσον ο δημιουργός περιεχομένου ασκεί συστηματικά τη δραστηριότητα και έχει επενδύσει σε εξοπλισμό με σκοπό να αποκομίζει έσοδα από το Youtube, τα έσοδα αυτά αποτελούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ο δημιουργός είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τη φορολόγηση των καθαρών κερδών που θα αποκομίζει ο δημιουργός, και όχι των εσόδων του. Τα καθαρά κέρδη προκύπτουν έπειτα από την αφαίρεση των εξόδων της επιχείρησης από τα έσοδα. Ως έξοδα μπορούν να θεωρηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τα λοιπά έξοδα διαφήμισης, εξοπλισμός κ.ά.

Η λύση είναι η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιαδήποτε μορφή επιλέξει ο δημιουργός και ζητούμενο αποτελεί η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των κινήτρων που δίνονται σε νέες επιχειρήσεις. Στο κομμάτι αυτό, η συνεργασία με εξειδικευμένους στο αντικείμενο συμβούλους θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχείρησης και θα βοηθήσει στο να αφοσιωθεί η επιχείρηση στη δραστηριότητά της χωρίς να θέτει η ίδια φραγμούς στην πορεία της.

πηγη:www.protaxisaccountants.gr