Τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι 29/7 χωρίς πρόστιμα

Τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι 29/7 χωρίς πρόστιμα

28 Ιουνίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Προθεσμία έως τις 29 Ιουλίου έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, διορθώνοντας λάθη στη φορολογική δήλωση τους ή προσθέτοντας νέα στοιχεία.

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Ειδικότερα:

Στην περίπτωση που φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Εφόσον η τροποποιητική υποβληθεί εντός των προθεσμιών για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις (έως 29 Ιουλίου 2022), η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που υποβληθεί εντός των προθεσμιών τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. 

Αντίθετα εάν υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 – 500 ευρώ.

Πότε δεν υποβάλλονται πρόστιμα

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

-Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN

-Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη “φιλοξενία” για φορολογικούς λόγους.

Χαμηλοί ρυθμοί στις δηλώσεις

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.697.001 εκατ. δηλώσεις, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

Το 53,97% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Το 32,08% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,18 δισ. ευρώ ή 935 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου.

Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Το 13,94% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 180,53 εκατ. ευρώ ή 350 ευρώ κατά μέσο όρο.

πηγη:www.capital.gr