Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιδότηση από 18 έως 600 ευρώ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αίτηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και την επιδότηση από 18 έως 600 ευρώ

8 Ιουνίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης θα ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ενεργή έως το τέλος του μήνα. Τα κλειδιά για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι τα εξής

Οδηγό με την μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων συνέταξε το bankingnews και αποσαφηνίζουμε τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για τις επιδοτήσεις από 18 έως 600 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης θα ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ενεργή έως το τέλος του μήνα. Τα κλειδιά για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι τα εξής:

1)Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;

Οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

2)Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Ο δικαιούχος θα πρέπει:

  • Να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass
  • Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον προκύπτει από τον νόμο.
  • Εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος θα πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Κατά την υποβολή της αίτησης ο φορολογούμενος δηλώνει ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.
  • Να έχει δηλώσει το 2021 ετήσιο καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων οικογενειακό εισόδημα έως τις 45.000 ευρώ.
  • Αν υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα που θα δηλωθεί φέτος. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας και του εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης κάθε δικαιούχου.
  • Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.


3)Τι ισχύει για τις αιτήσεις συζύγων;

Η αίτηση υποβάλλεται μόνο από ένα μέλος.
Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.

4)Θα πρέπει στην αίτηση να δηλωθούν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας;

Όχι. Όλα τα στοιχεία για την κύρια κατοικία αντλούνται από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021

5)Αν άλλαξα κύρια κατοικία τον Φεβρουάριο τι πρέπει να κάνω για να λάβω την ενίσχυση;

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει στην πλατφόρμα power pass τα στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.
Η μεταβολή της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.
Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να αλλάξουν.

6)Ο γιος μου σπουδάζει στην Πάτρα και διαμένει σε μισθωμένη κατοικία. Με ποιο τρόπο θα λάβω την ενίσχυση;

Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό.
Για την υποβολή αίτησης θα πρέπει προηγουμένως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.
Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή. Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάϊος 2022.

7)Για να υποβάλω αίτηση αποζημίωσης για τη φοιτητική κατοικία θα πρέπει να έχω υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση;

Ναι. Οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αντλούνται από τα στοιχεία της οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021. Συγκεκριμένα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).
  • Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
  • Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

8)Έχω δυο παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Δικαιούμαι αποζημίωση και για τα δυο παιδιά;

Ναι καθώς μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις φοιτητικές κατοικίες.

9)Τι ισχύει όταν μια παροχή δηλώνεται από περισσότερους δικαιούχους;

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.
Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα.
Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό.
Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες

10)Πότε και πώς θα λάβω τα χρήματα της αποζημίωσης;

Η πληρωμή πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων και το ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην αίτηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr