Καταργείται το Ε9 και έρχεται αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ

Καταργείται το Ε9 και έρχεται αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ

31 Μαΐου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Στην ΑΑΔΕ βαδίζουν προς την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Κατάργηση της υποχρέωσης για την υποβολή δήλωσης Ε9 από τους φορολογούμενους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά.
Με δεδομένο ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty στην ΑΑΔΕ βαδίζουν προς την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, γεγονός που θα βγάλει τους φορολογούμενους από την δύσκολη θέση να διορθώνουν από μόνοι τους τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που επηρεάζουν το ύψος του λογαριασμού στον ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας την επιβάρυνση.
Πάντως δεν θα καταργηθεί η δυνατότητα τροποποιήσεων στο Ε9 για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής.
Εκτός από τις δηλώσεις φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων στόχος είναι στην ψηφιακή εποχή να περάσουν και οι δηλώσεις απόκτησης κινητών αξιών ή χρηματικών ποσών για τις οποίες βασική προϋπόθεση είναι η σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων αλλά και πλήθος άλλων.
Πλέον και αυτές οι δηλώσεις θα διεκπεραιώνονται με λίγα κλικ από τον υπολογιστή.
Παράλληλα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει νέες ψηφιακές υπηρεσίες στη φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.
  • Μετασχηματισμό Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών
  • Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  • Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.


Τέλος χρόνου για την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ

Λήγει σήμερα ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του EΝΦΙΑ που θα αποπληρωθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες με την τελευταία να εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα αν οι είναι έως 12 ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%. Επισημαίνεται ότι για 980.000 ιδιοκτήτες το εκκαθαριστικό παρέμεινε αμετάβλητο ενώ σε 380.000 με ακίνητα σε περιοχές που οι αντικειμενικές έκαναν άλμα έως και 250% ή μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ήρθε βαρύτερο. Ο συνολικός φόρος για το 2022 φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr