ΗΠΑ: Έχουν κάτι που θέλουν πολλές χώρες: Πλεόνασμα εργασίας

3 Ιουλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Workers complete truck engines on the assembly line at the Toyota Motor Corp. manufacturing facility in San Antonio, Texas, on March 24

Φώτο από T.J. Kirkpatrick/Bloomberg

Τα επόμενα 15 χρόνια, οι ΗΠΑ θα έχουν ένα πρόβλημα που πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να έχουν: μεγάλη προσφορά εργασίας αναλογικά με τις διαθέσιμες θέσεις. Αυτό προκύπτει από μια έκθεση που δημοσίευσε χθες η Boston Consulting Group.

Η διαρθρωτική ανεργία δεν είναι καλό πράγμα, ειδικά για τους ανέργους. Αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι καλύτερη έναντι της εναλλακτικής λύσης, που είναι να έχεις τόσο λίγους εργαζόμενους ώστε οι θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές και η οικονομική παραγωγή να υπολείπεται της μέγιστης δυναμικότητάς της. Αυτό είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν από σήμερα έως το 2030 οι περισσότερες από τις άλλες μεγάλες χώρες, από τη Γερμανία μέχρι τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση της BCG.

Ένα σχετικά υψηλό ποσοστό γεννήσεων και η φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική δίνουν στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα στην προσφορά εργασίας:

Boston Consulting Group

«Ενώ το πλεόνασμα εργασίας είναι αυτό που τραβά πάντα περισσότερη προσοχή, το έλλειμμα είναι εξίσου προβληματικό», αναφέρει η έκθεση. Το να έχεις πάρα πολύ λίγους εργαζόμενους παρεμποδίζει την ανάπτυξη και, τελικά, «απειλεί την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας», αναφέρει η έκθεση -αν και το αντίθετο πρόβλημα, το πλεόνασμα της εργασίας, αυξάνει «τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας». Σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο υπεύθυνος συντάκτης της έκθεσης, Rainer Strack δήλωσε: «Ένα υψηλό [εργασιακό] πλεόνασμα είναι κακό. Ένα υψηλό έλλειμμα είναι επίσης κακό».

Η έκθεση με τίτλο «Η παγκόσμια κρίση του εργατικού δυναμικού», προβλέπει την ποσότητα της εργασίας που θα χρειαζόταν μια χώρα, εάν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της και η παραγωγικότητα της εργασίας συνέχιζε να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς όπως και στο πρόσφατο παρελθόν. Στη συνέχεια συγκρίνει αυτή την υποθετική ζήτηση για εργατικό δυναμικό με τις προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την προσφορά εργασίας, οι οποίες βασίζονται στην αύξηση του πληθυσμού και τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση αναφέρει τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες, προκειμένου να επέλθει εξισορρόπηση μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Για τη Γερμανία, τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλεπόμενου ελλείμματος εργασίας είναι ακραία. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό σε 10% από 4%. Να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τις γυναίκες 15-64 ετών στο 80% από 71%. Να αυξηθεί η μετανάστευση στα 460.000 άτομα το χρόνο από 369.000. Και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας στο 1,15% ετησίως από 0,87%.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, εάν θέλουν να βάλουν περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται, θα πρέπει να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων», αναφέρει η έκθεση.

ΠΗΓΗ