Αίτηση μεταφοράς Φορολογικής κατοικίας (φορολογικού κατοίκου Ελλάδας)

Αίτηση μεταφοράς Φορολογικής κατοικίας (φορολογικού κατοίκου Ελλάδας)

8 Μαρτίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Η διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας ενόςφορολογικού κατοίκου Ελλάδας, αποτελείται από δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο υποβάλλεται η αίτηση της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, (μαζί με τα πρώτα δικαιολογητικάπου απαιτούνται) και γίνεται στοεπόμενο έτος της μεταφοράς και μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του πρώτουδεκαήμερου του μηνός Μαρτίου (για φέτος έως την Πέμπτη 10-3-2022).

Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλονταιτα υπόλοιπα έγγραφα-δικαιολογητικά που απαιτούνται (για να ολοκληρωθεί η μεταφορά τηςφορολογικής κατοικίας) και οι φορολογούμενοιπρέπει να τα προσκομίσουν έως το τελευταία εργάσιμημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου (για φέτος έως Παρασκευή 9-9-2022).

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναφερθούμε στο πρώτο στάδιοτης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας και συγκεκριμένα στην αίτηση που πρέπει να υποβληθείέως 10-3-2022.

Σημειώνουμε ότι αν η αίτηση μεταφοράς γίνει και μετά την τελευταίαεργάσιμη μέρα του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου (και έως την εμπρόθεσμηυποβολή των δικαιολογητικών ή και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους πουακολουθεί το έτος αναχώρησης), δεν αποκλείει τη μεταφορά της φορολογικήςκατοικίας του φορολογούμενου και δεν υπάρχει πρόστιμο εκπρόθεσμης αίτησης.

Από φέτος η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας μπορεί να γίνεικαι ηλεκτρονικά μέσω των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Σε κάθε περίπτωση ηαίτηση (μαζί με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται) μπορεί να υποβληθεί και διαζώσης στην αρμόδια εφορία, παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου ή ακόμη και μεαποστολή e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας εφορίας.

Στην αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας απαιτούνταικαι αποστέλλονται ως συνημμένα τα κάτωθι:

  • Συμπληρωμένο έντυπο Δ 210

Στο έντυπο Δ210 μεταξύ των άλλων στοιχείων που πρέπει νασυμπληρώσει ο φορολογούμενος, είναι η χώρα εξωτερικού που μένει και η ακριβήςδιεύθυνση του, ο Αριθμός Φορολογικής Ταυτοποίησης (ΑΦΤ) που έχει στην χώραεξωτερικού και ο αριθμός τηλεφώνου του στην χώρα του εξωτερικού.

  • Συμπληρωμένο έντυπο Μ 0

Στο έντυπο Μ0 μεταξύ των άλλων στοιχείων που πρέπει νασυμπληρώσει ο φορολογούμενος, είναι και το έτος από το οποίο ζητά να μεταφερθείη φορολογική του κατοικία. Ως γνωστόν εάν αποδειχθεί ότι ο φορολογούμενος είναιφορολογικός κάτοικος εξωτερικού (από προγενέστερο έτος) και υπό την προϋπόθεσηότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μαςνομοθεσίας, είναι δυνατή η μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας από τηντρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν, στη Δ.Ο.Υ. όπου οφορολογούμενος εμφανίζεται ως κάτοικος Ελλάδας, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματοςμε το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που αποδείξει ότι ήτανφορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

  • Πληρεξούσιο (συμβολαιογραφική πράξη) ήΥπεύθυνη δήλωση (Υ/Δ) του φορολογούμενουπου ορίζει φορολογικό εκπρόσωπο (αντίκλητο) με γνήσιο υπογραφής.

Το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να γίνει μέσω GOV ή μέσω ψηφιακής βεβαίωσηςεγγράφου ή μέσω ΚΕΠ (αν γίνει στην Ελλάδα) ή Προξενικής Αρχής (αν γίνει στοεξωτερικό) ή σε συμβολαιογράφο του εξωτερικού (στην περίπτωση αυτή και αναλόγωςτην χώρα εξωτερικού απαιτείται και apostille). Σε περίπτωση ξενόγλωσσου εγγράφου θα πρέπει να είναιεπίσημα μεταφρασμένο.

Ο φορολογικός εκπρόσωπος (αντίκλητος) πρέπει να είναιφορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

  • Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή/καιαντίγραφο διαβατηρίου του φορολογούμενου.
  • Υπεύθυνη δήλωση (Υ/Δ) από τον φορολογικόεκπρόσωπο (αντίκλητο) ότι αποδέχεται τον ορισμό του, με γνήσιο της υπογραφής.

Το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να γίνει μέσω GOV ή μέσω ψηφιακής βεβαίωσηςεγγράφου ή μέσω ΚΕΠ. Σε περίπτωση που ο φορολογικός εκπρόσωπος (αντίκλητος) ωςεντολοδόχος περιλαμβάνεται μαζί με τον φορολογούμενο (εντολέα) και υπογράφει τοπληρεξούσιο (που έχει συσταθεί στην Ελλάδα), τότε δεν χρειάζεται Υ/Δ αποδοχής.

  • Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τουφορολογικού εκπροσώπου (αντικλήτου).

Εφόσον επιλέξουμε την ηλεκτρονική αποστολή των ανωτέρωδικαιολογητικών μέσω των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ της ΑΑΔΕ, λαμβάνουμε αριθμό πρωτοκόλλου, τηνστιγμή της υποβολής. Επίσης μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της αιτήσεωςμας.

Εφόσον επιλέξουμε την ηλεκτρονική αποστολή των ανωτέρωδικαιολογητικών μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (στο e-mail της αρμόδιας εφορίας), τότε λαμβάνουμε στο e-mail μας, αριθμό πρωτοκόλλου και ενημερωνόμαστε με e-mail για την πορεία της αιτήσεως μας.

Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική αίτηση μεταφοράςφορολογικής κατοικίας, δεν συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα ανωτέρωδικαιολογητικά, τότε λαμβάνεται e-mail από την αρμόδια εφορία, που μαςαναφέρει ότι η αίτηση είναι ελλειπής και μπορεί να μην ληφθεί υπόψην. Τότεπρέπει ο φορολογούμενος να ξαναυποβάλλει την αίτησή του, με όλα τα απαιτούμεναδικαιολογητικά.

Όπως προαναφέραμε η αίτηση μεταφοράς φορολογικήςκατοικίας (με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα του πρώτου σταδίου)μπορεί να υποβληθεί και δια ζώσης στην αρμόδια εφορία και να παρθεί γραπτώς,αριθμός πρωτοκόλλου.

Να σημειώσουμε ότι η ΑΙΤΗΣΗ μεταφοράς φορολογικής υποβάλλεταιστην Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του αιτούντα.

Ακόμη σε περίπτωση μεταφοράς φορολογικής κατοικίαςεγγάμων, εφόσον και οι δύο σύζυγοι επιθυμούν την μεταφορά της φορολογικής τουςκατοικίας, πρέπει να υποβάλλουν ο καθένας ξεχωριστή αίτηση στην αρμόδια τουςεφορία, με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα.

Ως γνωστόν μπορεί να αιτηθεί αλλαγή φορολογικής κατοικίαςο ένας από τους δύο συζύγους, χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο της ολοκλήρωσηςτης μεταφοράς του.

Να τονίσουμε ακόμη ότι η μεταβολή τηςφορολογικής κατοικίας των φορολογούμενων, (από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., δηλαδή την 1-1-2014), δεν απαγορεύεται σε χώρες πουέχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικάμε την Ελλάδα, αρκεί οι φορολογούμενοι να μπορούν να το αποδείξουν με βάση τιςπροϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά των σχετικών αποφάσεων, ότι οι χώρες αυτέςαποτελούν εν τοις πράγμασι την φορολογική τους κατοικία. Φυσικά, η φορολογικήαρχή, διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα της εφαρμογής του άρθρου 38 του Ν.4174/2013περί Κ.Φ.Δ., σχετικά με τις τεχνικές φορολογικές διευθετήσεις.

Σχετική νομολογία:

Ν. 4172/2013

Πολ.1283/2013

Πολ.1177/2014

Πολ.1201/2017

Δ6Δ 1092032 ΕΞ19-6-2014

Δ6Δ 1095210 ΕΞ25-6-2014

Δ. ΟΡΓ. Δ 1172275ΕΞ 2017

Αριθ. Πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1037863 ΕΞ 2018

Αριθ. ΕΜΠ1328/23-7-2019

Αριθ.Δ. ΟΡΓ. Δ 1138311 ΕΞ 2019/8-10-2019

Ν.4727/2020

Ν.4821/2021

Α.1221/2021

πηγη: www.e-forologia.gr