Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Τι ισχύει για άτομα με αναπηρία ή μηχανική υποστήριξη

27 Ιανουαρίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς και κάλυψη μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος με μειωμένες χρεώσεις, προβλέπονται στις περιπτώσεις νοικοκυριών στα οποία υπάρχουν άτομα με αναπηρία ή τα οποία έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι σχετικές προσαυξήσεις αφορούν τη δεύτερη κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ-Β), στην οποία παρέχεται έκπτωση 4,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, επί της χρέωσης του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση της πρώτης κατηγορίας του ΚΟΤ (ΚΟΤ-Α), όπου η έκπτωση είναι 7,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, το αποκλειστικό κριτήριο ένταξης είναι η ικανοποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά επομένως το ΚΟΤ-Β και τα νοικοκυριά στα οποία συμπεριλαμβάνονται άτομα ή άτομο με αναπηρία πάνω από 67%, αυξάνονται κατά 8.000 τα εισοδηματικά όρια που ισχύουν για τους υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης διαμορφώνεται στα 23.750 ευρώ. Επομένως, το πλαφόν αυτό είναι αισθητά αυξημένο από τα 15.750 ευρώ που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επίσης αυξημένα κατά 300 κιλοβατώρες τα όρια της κατανάλωσης που καλύπτονται με την έκπτωση του ΚΟΤ-Β. Έτσι, στην περίπτωση του παραπάνω παραδείγματος, το σχετικό πλαφόν διαμορφώνεται στις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, έναντι του ορίου των 1.700 κιλοβατώρων που ισχύει για τα υπόλοιπα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο ανήλικα μέλη. 

Περαιτέρω διευρυμένα είναι τα σχετικά όρια στην περίπτωση των παροχών που ηλεκτροδοτούν κατοικίες στις οποίες υπάρχουν άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

Έτσι, το «πλαφόν» των εισοδηματικών κριτηρίων αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, το όριο ένταξης είναι αυξημένο στα 30.750 ευρώ. 

Ενισχυμένος είναι επίσης και ο ο αριθμός των κιλοβατώρων που καλύπτονται από την έκπτωση, καθώς αυξάνεται 600 κιλοβατώρες. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση της παραπάνω κατηγορίας, το «πλαφόν» κατανάλωσης είναι 2.300 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. 

Οι αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του. Τέλος, κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας. 

πηγη: www.insider.gr