Τα μυστικά των κωδικών 049-050 – Όσα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος ανάλογα με την …ηλικία του

Τα μυστικά των κωδικών 049-050 – Όσα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος ανάλογα με την …ηλικία του

4 Απριλίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

Τα μυστικά των κωδικών 049-050 – Όσα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος ανάλογα με την …ηλικία του

Ούτε το έντυπο Ε1 έχει εγκριθεί ούτε η εγκύκλιος με τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων έχουν γνωστοποιηθεί επίσημα. Πεδίον δόξης λαμπρό επομένως για την καλλιέργεια διαφόρων σεναρίων σχετικά με το τι μας περιμένει φέτος. Ένα από αυτά –λόγω και του ότι το μέτρο υλοποιείται για πρώτη φορά- έχει να κάνει με τις περίφημες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Τα δεδομένα σχετικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχουν αυτή τη στιγμή ως εξής:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις (σ.σ δηλαδή αποδείξεις οι οποίες προκύπτουν ύστερα από τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ή από τις μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό) υποχρεούνται να προσκομίσουν όλοι οι φορολογούμενοι εφόσον δεν ανήκουν στις λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες». Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να ψάχνουν στα αντίγραφα των τραπεζικών τους λογαριασμών και στις βεβαιώσεις των πιστωτικών καρτών. Οι τράπεζες θα αποστείλουν τα στοιχεία στον ΑΦΜ του καθενός.
  • Ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι προσυμπληρωμένος. Θα έχει δίπλα του έναν «συμβουλευτικό πίνακα» με την αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών. Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να προσθέσουν και άλλες συναλλαγές εφόσον δεν καλύπτονται για το αφορολόγητο. Βέβαια, όσοι φορολογούμενοι δεν εμπίπτουν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν (σε περίπτωση ελέγχου) ότι αυτές οι πληρωμές που θα προσθέσουν έχουν γίνει ηλεκτρονικά (π.χ μέσα από τη μεταφορά χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό). Προσοχή: όσοι δεν δικαιούνται απαλλαγή από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών, δεν μπορούν να επικαλεστούν χάρτινες αποδείξεις.
  • ΟΙ φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών (αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν τις χάρτινες αποδείξεις) είναι οι εξής:
    • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω
    • ‘Ατομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
    • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
    • Ανήλικοι που κάνουν ξεχωριστή δήλωση
    • Μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων
    • Όσοι έχουν τεκμήρια έως 9500 ευρώ (και όχι εισόδημα)
    • Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους
    • Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
    • Υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία
    • Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών)

Και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν καθόλου ηλεκτρονικές αποδείξεις. Προφανώς, όσοι έχουν κάνει χρήση καρτών, θα δουν και αυτοί προσυμπληρωμένα τα στοιχεία στις μερίδες τους στο Taxis. Απλώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν όσες ηλεκτρονικές αποδείξεις τους λείπουν με χάρτινες.

Γεγονός είναι ότι το ότι ο κωδικός 049-050 θα είναι «ανοικτός» κάτι που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώσει όποιο ποσό επιθυμεί, αφήνει αρκετά περιθώρια «ελευθερίας». Το αν κάποιος θα συμπληρώσει ένα επιπλέον ποσό ηλεκτρονικής συναλλαγής χωρίς αυτή να έχει πραγματοποηθεί ή αν ένας συνταξιούχος θα έχει εμφανιστεί ότι έχει κάνει συγκεκριμένες πληρωμές χωρίς να υπάρχουν χάρτινες αποδείξεις, είναι κάτι που θα μπορεί να εντοπιστεί μόνο στον φορολογικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι, είναι να φροντίσουν να εμφανίσουν τις συναλλαγές που απαιτούνται για να μην έχουν πρόβλημα με πρόσθετο φόρο. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε εισόδημα, έχουν ως εξής:

πηγη

Εισόδημα Αποδείξεις
5000 500
7000 700
9000 900
12000 1300
16000 1900
20000 2500
30000 4000
50000 8000