Μειώνεται 3% – 4% ο ΕΝΦΙΑ από το 2022

Μειώνεται 3% – 4% ο ΕΝΦΙΑ από το 2022

8 Ιανουαρίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Στέλιος Κράλογλου

Κλείδωσε μισό «κούρεμα» στο φόρον ακινήτων – Τον Μάρτιο η α’ δόση – Ποια ακίνητα θα επιβαρυνθούν με την νέα κλίμακα – Το σενάριο για τον συμπληρωματικό φόρο και τις εκπτώσεις

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, κατά 60 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι στον υπολογισμό τους νέου φόρου θα ενσωματωθούν οι νέες και αυξημένες (στις περισσότερες περιοχές της χώρας) αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την αρχή του χρόνου.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ανακοινωθεί και θα θεσμοθετηθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι της τάξης του 3%-4%, και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από τον Ιουνίου 2019. Όμως παραμένει στο τραπέζι και μια επόμενη μείωση 4% για να φτάσεις το συνολικό “κούρεμα” του φόρου στο 30% (όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση)

Το κούρεμα 2% – 3% θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τη ριζική αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου.

Σήμερα, ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Δεδομένης της υψηλής απόδοσης του συμπληρωματικού φόρου, σχεδιάζεται μια νέα διαφορετική κλίμακα, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα.

Πώς θα γίνει αυτό: Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές, για ακίνητα αξίας π.χ. άνω των 250.000 ευρώ. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρους στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένα νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα αυξάνονται δραματικά οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι το ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε ακίνητο. Δηλαδή, το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι νέες εκπτώσεις στον τελικό λογαριασμό οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον επόμενο μήνα και ο λογαριασμός του φόρου θα φθάσει στην πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τον Μάρτιο του 2022, πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις πάρουν ανάσα από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022.

πηγη: www.newmoney.gr