Χρέωση τεκμηρίου διαβίωσης: Τι πρέπει να προσέξετε

10 Απριλίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Ατσκακάνης Αλέξανδρος, atskakanis@gmail.com

Όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για την χρήση 2013(Οικ.Έτος 2014) και το εισόδημα τους θα είναι μηδενικό, δεν θα χρεωθούν ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης το οποίο είναι 3000 ευρώ για τον άγαμο και 5000 ευρώ για τον έγγαμο. Αυτό ισχύει και για φορολογούμενο που έπαιρνε επίδομα ανεργίας για το 2013. Δηλ. παρόλο που θα έχει εισπράξει επίδομα ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ, αν απο οποιαδήποτε άλλη πηγή δεν έχει εισόδημα, δεν θα χρεωθεί τεκμήριο διαβίωσης,άρα δεν χρειάζεται να υποβάλλει και τις αποδείξεις που του ζητούνται σε άλλη περίπτωση, με την προϋπόθεση όμως μαζί με το μηδενικό εισόδημα να μην έχουν στην κατοχή τους κανένα περιουσιακό στοιχείο όπως σπίτι-αυτοκίνητο κλπ.

Αν όμως, οι φορολογούμενοι έχουν εκτός του επιδόματος ανεργίας έστω ένα και 1 ευρώ εισόδημα απο οποιαδήποτε πηγή(μισθοί, συντάξεις, τόκους καταθέσεων κλπ.) τότε θα χρεωθούν και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο είναι 3000 ευρώ για άγαμο και 5000 ευρώ για έγγαμο. Δηλ. αν για την χρονιά που μας πέρασε είχαμε 1 ευρώ απο μισθούς και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους(σπίτι αυτοκίνητο) κλπ, θα μας χρεωθεί εισόδημα τουλάχιστον 3000 ευρώ και θα κληθούμε να πληρώσουμε στο εκκαθαριστικό μας. Ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσουμε στο εκκαθαριστικό μας θα είναι να δηλώσουμε τις αποδείξεις οι οποίες για τεκμαρτό εισόδημα 3000 ευρώ το 25% είναι το ποσοστό το οποίο χρειάζεται να μαζέψουμε το οποίο είναι 750 ευρώ. Δηλώνοντας και τις αποδείξεις τότε όλα καλά και άντε γειά.

Προσοχή όμως αν δηλωθεί ένα μικρό ποσό σε μισθούς π.χ. 100 ευρώ και δεν δηλωθούν οι αποδείξεις, τότε μαζί με το ποσό του φόρου χρεωνόμαστε και προκαταβολή για το επόμενο έτος.