To τελικό πλάνο της πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους

To τελικό πλάνο της πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους

22 Ιουνίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

”Κλείδωσε” το τελικό πλάνο της πληρωμής των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (σ.σ.ψηφίστηκε Φεβρουάριο 2020). 

Ο λόγος για τις αυξήσεις που προκύπτουν στις κύριες συντάξεις όσων συνταξιούχων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, μετά την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης τους, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βάρος του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως οι πρώτες πληρωμές θα αρχίσουν στα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα συνεχιστεί ένα ”μπαράζ” καταβολών καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι τελευταίες πληρωμές  θα γίνουν στις αρχές του Φθινοπώρου.

Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως:

Στις 29 Ιουνίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές (σ.σ. Ιουλίου) των ”νέων” συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, δηλαδή εκείνων που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016. Όσον αφορά τα αναδρομικά τους για την περίοδο Οκτωβρίου 2019-Ιουνίου 2021 (21 μήνες), το βασικό σενάριο προβλέπει την καταβολή τους στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Στις 30 Ιουνίου θα πληρωθούν εμβόλιμα τα αναδρομικά στους ”νέους” (δηλ. για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (πχ τέως ΙΚΑ) για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 -Ιουλίου 2021 (22 μήνες). Οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους θα ”περάσουν” από τον ερχόμενο Ιούλιο (δηλαδή μαζί με τις συντάξεις του Αυγούστου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο.

Σχετικά, με τους ”παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή όσους είχαν βγει στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι αυξήσεις και τα αναδρομικά τους θα δοθούν σε 2 ή 3 ”δόσεις”.

Αυτό σημαίνει πως για μία κατηγορία των ”παλιών” συνταξιούχων (χωρίς ακόμα να έχει ακόμα διευκρινιστεί ποια θα είναι αυτή πχ του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα), οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα καταβληθούν το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου, αν και το πιθανότερο σενάριο προβλέπει την έναρξη των καταβολών αυξήσεων και αναδρομικών από τα τέλη Αυγούστου και για μια άλλη κατηγορία θα καταβληθούν στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.  

πηγη: www.capital.gr