Νωρίτερα από ποτέ φέτος οι φορο-δηλώσεις

Νωρίτερα από ποτέ φέτος οι φορο-δηλώσεις

25 Ιανουαρίου 2019 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση του σχεδίου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα από ποτέ. Στόχος του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων στα μέσα Μαρτίου, προκειμένου φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί να έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους περισσότερους από τέσσερις μήνες προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση του έτους. Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων ανοίγει συνήθως στα τέλη Μαΐου και, έπειτα από μια μικρή παράταση που δίνεται, κλείνει για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις στα τέλη Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται ηλεκτρονικός συνωστισμός για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 6,3 εκατομμύρια.

Ποιους συμφέρει 

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους φοροτεχνικούς και φορολογούμενους που λαμβάνουν επιδόματα με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Τους πρώτους καθώς θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται (όσοι, βέβαια, θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό) και τους δεύτερους επειδή θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν καλύτερα, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φοροτεχνικών είναι η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων νωρίς θα διευκολύνει και το Δημόσιο, για να εγκρίνει νωρίτερα την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων. 

Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες που προβλέπεται σήμερα. Για παράδειγμα, όποιος υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση τον Απρίλιο θα μπορεί να αρχίσει την πληρωμή του φόρου από τον Μάιο και σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του έτους (στην προκειμένη περίπτωση σε οκτώ μηνιαίες δόσεις).
Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος μέσω της καλύτερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσα στο έτος.

Ερωτήσεις – απαντήσεις 

Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση; 
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανήλικων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του Taxisnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Είναι υποχρεωτική η κοινή υποβολή δήλωσης για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης; 
Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. 

Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων; 
Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης. 

Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα τη διορθώσω; 
Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης. 

Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων; 
Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να ελέγξετε και να συμπληρώσετε ή να διορθώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, η οποία χρησιμοποιείται ως στοιχείο επικοινωνίας από τη φορολογική διοίκηση. 

Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2018 έχω εισόδημα και από μισθωτή εργασία. Μπορώ να φορολογηθώ ως μισθωτός με “μπλοκάκι”;
Θα υποβάλετε ηλεκτρονικά την αρχική σας δήλωση, δηλώνοντας τα εισοδήματά σας ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, και στη συνέχεια θα υποβάλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ και, κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας. 

Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω; 
Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και, σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων, θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

www.capital.gr