Τα “μυστικά” για την ηλεκτρονική δήλωση

18 Ιουνίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Συνεχίζουμε τη θεματολογία του πρακτικού οδηγού μας, με σκοπό να συμβάλει και να βοηθήσει στην ορθή υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικον. έτους 2014 (εισοδήματα του 2013).

Σήμερα θα επισημάνουμε τι πρέπει να προσέξουμε στον πίνακα 1 και στον πίνακα 2 που οι ενδείξεις του περιέχουν κρίσιμες και καθοριστικές πληροφορίες ώστε το εκκαθαριστικό (σημ. τώρα θα ονομάζεται σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 32 του N. 4174/2013, πράξη του διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η οποία εκδίδεται με βάση τις αρχικές ή εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων), που θα πάρουμε να περιέχει τον σωστό υπολογισμό του φόρου και να βεβαιωθούμε ότι έγινε ορθή εκκαθάριση.

Ακολούθως θα δούμε με προσοχή τον πίνακα 4Α για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και τον πίνακα 4Ζ για να δώσουμε σημαντικές πληροφορίες για τις περιπτώσεις που πολλοί φορολογούμενοι ιδίως συνταξιούχοι, έχοντας τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα παίρνουν τη σύνταξη τους από το εξωτερικό και πρέπει να τη δηλώσουν στην Ελλάδα.

Τέλος ολοκληρώνοντας το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις δεν θα παραλείψουμε να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις επί του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες όπως για τα αναδρομικά, την αποζημίωση απόλυσης, τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές, τις παροχές που περιλαμβάνονται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και τις παροχές που δεν περιλαμβάνονται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκεινται σε φόρο).

Όλες οι ενδείξεις του πίνακα 1 συμπληρώνονται με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα. Η διεύθυνση του επαγγέλματος συμπληρώνεται μόνον από όσους έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Οι μισθωτοί για παράδειγμα δε χρειάζεται να γράψουν τη διεύθυνση του επαγγέλματός τους. Απεναντίας η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους φορολογούμενους.

* Εάν η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά: στην ένδειξη «Δ.Ο.Υ. προηγούμενης υποβολής» γράφουμε τη λέξη «ΠΡΩΤΗ» ή βάζουμε παύλα (―).

* Το επώνυμο, όνομα και το όνομα πατέρα: Τα στοιχεία αυτά του φορολογούμενου ή της συζύγου του πρέπει να γράφονται ολόκληρα όπως ακριβώς γράφονται στην ταυτότητά τους.
Ειδικά σε περιπτώσεις φορολογούμενων γυναικών που βρίσκονται σε χηρεία, διάσταση ή είναι διαζευγμένες και δεν έχουν αλλάξει ακόμα την αστυνομική τους ταυτότητα, πρέπει να γράψουν όποιο επώνυμο γράφεται σ’ αυτή και υποχρεωτικά το όνομα του πατέρα τους σε κάθε περίπτωση και όχι του πρώην συζύγου τους. Αν στην προεκτυπωμένη δήλωση γράφονται διαφορετικά στοιχεία θα πρέπει να διορθωθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. κ.λπ.).

* Η διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας: Η διεύθυνση επαγγέλματος συμπληρώνεται μόνο από όσους αποκτούν εισόδημα γενικά από επιχειρήσεις ή ελευθέριο επάγγελμα, ενώ η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά, από όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.
Η σύζυγος που ασκεί επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα υποχρεωτικά θα αναγράψει τη διεύθυνση
επαγγέλματος.

* Ο αριθμός ταυτότητας: O αριθμός αστυνομικής ταυτότητας γράφεται πλήρης, δηλαδή τα γράμματα και οι αριθμοί, τόσο για το σύζυγο όσο και για τη σύζυγο. Οι στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.λπ. που δεν αναγράφουν αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, υποχρεούνται να αναγράψουν τον αριθμό της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

* Ο ταχυδρομικός κώδικας: Αν χρειαστεί να συμπληρωθεί η διεύθυνση, είτε στην περίπτωση κατοικίας, είτε από όσους έχουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε και ο ταχυδρομικός κώδικας.

* Γράψτε το τηλέφωνό σας: Γράψτε ένα τηλέφωνο πού μπορεί να σας βρει ο υπάλληλος της Εφορίας κατά τις εργάσιμες γι’ αυτόν ώρες και έτσι θα αποφύγετε τυχόν έγγραφες προσκλήσεις και τον κόπο να πάτε στην Εφορία, τη στιγμή που μπορείτε να δώσετε κάποια διευκρίνιση τηλεφωνικά.

* Γράψτε και το κινητό σας τηλέφωνο.

* Ο Αριθμός Μητρώου (Α.Φ.Μ.): Είναι προεκτυπωμένος ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, για όσους φορολογούμενους έχουν υποβάλλει έστω και μία φορά δήλωση ο οποίος πρέπει να έχει εννέα ψηφία.

* Τα στοιχεία της συζύγου: Είναι αναγραμμένα τα στοιχεία της συζύγου τους, αφού πρώτα έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.

Στη θέση επώνυμο πρέπει να είναι αναγραμμένο το επώνυμο της συζύγου όπως γράφεται στην ταυτότητά της και όχι το πατρικό της επώνυμο.
Τέλος οι γυναίκες συμπληρώνουν το τετραγωνίδιο «ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ» μόνο εάν έχουν πάρει δικό τους Α.Φ.Μ. ή είναι επαγγελματίες ή λόγω υποβολής χωριστής δήλωσης στο παρελθόν ακόμα και πριν από τη σύναψη του γάμου ή από άλλη αιτία (π.χ. αγορά αυτοκινήτου).
Σε καμιά περίπτωση προκειμένου για έγγαμη, δε θα γράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο AΦM του συζύγου της, ούτε αυτό θα συμπληρώνεται εφόσον αυτή δε διαθέτει δικό της AΦM.
Επιπλέον εάν είστε έγγαμος πρέπει να σημειώσετε «X» επάνω στη λέξη «EΓΓAMOΣ».
Δεν σημειώνεται Χ από διαζευγμένο ή από όποιον βρίσκεται σε χηρεία ή σε διάσταση.

* Στοιχεία και Α.Φ.Μ. εκπροσώπου: Οι ενδείξεις αυτές συμπληρώνονται μόνο στις περιπτώσεις που ο εκπροσωπούμενος:

• Είναι ανήλικος και έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
• Απεβίωσε και η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους.
• Κατοικεί στο εξωτερικό και αποκτά εισοδήματα στην Ελλάδα.
• Βρίσκεται τον καιρό υποβολής της δήλωσης εκτός χωρικής αρμοδιότητας της
Δ.Ο.Υ. που πρέπει να υποβάλλει τη δήλωση.
Τέλος εάν πρόκειται για σχολάζουσα κληρονομιά ή για εισόδημα από περιουσιακά στοιχεία που έχουν τεθεί σε μεσεγγύηση ή είναι επίδικα.

* Εάν ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα π.χ. η χήρα του αποθανόντος, δε θα γράψει τον Α.Φ.Μ. του συζύγου της, στο σχετικό τετραγωνίδιο αλλά τον δικό της.

Στο φετινό έντυπο έχει προστεθεί η περίπτωση 8 («Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1.1.2013 και μετά». κωδ. 017-018).

Προσοχή: οι νέοι αυτοί κωδικοί (017-018) επηρεάζουν τον φόρο αφού για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1η Ιανουαρίου 2013 και για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής (μόνο) του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας που είδαμε μειώνεται κατά 50%, για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. (σχ. βλ. και πολ. 1085/20-3-2014).

Πως εφαρμόζεται η διάταξη για τη μείωση κατά 50% στις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και νέους ελεύθερους επαγγελματίες: σύμφωνα με την ερμηνευτική (πολ. 1085/20-3-2014, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μειώνεται κατά 50% και εφόσον το εισόδημα της δραστηριότητας αυτής (από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέριο επάγγελμα) δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Μήπως όμως η διάταξη ερμηνεύεται αυθαίρετα;

Σύμφωνα με τη διατύπωση της διάταξης: «Για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ εισόδημα».

Παράδειγμα:
• για φορολογητέο εισόδημα 9.500 ευρώ ο φόρος είναι 9.500Χ13% =1.235, ενώ
• για 10.500, ο φόρος είναι 10.500Χ26% =2.730 ευρώ!
(Η περίπτωση αυτή θα συνεχίσει να ισχύει βάση της παραγρ. 2 άρθρου 29 ν. 4172/2013).
Στην περίπτωση 3 η φράση (εδάφιο γ’ παρ.1) αλλάζει σε (παράγρ.2).
Δεν υπάρχουν στο φετινό έντυπο οι περιπτώσεις 7,9,10,13 και 21 της δήλωσης 2013, διότι δεν ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις που αφορούν αυτές (τις περιπτώσεις). Σημ. αυτές οι περιπτώσεις ήσαν: 7. Είστε μισθωτός και πήρατε στεγαστικό επίδομα μέσα στο 2012; 9. Είστε μισθωτός ή συνταξιούχος σε παραμεθόρια περιοχή; 10. Γεννηθήκατε από 01/01/1982 και μετά ; 13. Έχετε υποπέσει σε παραβάσεις των περ. α΄ & η΄ παρ. 8 & περ. α΄ και β΄ παρ. 10 αρθρ. 5 ν. 2523/1997; 21. Σημειώστε Χ αν δεν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση”

Kωδικοί 319-320

Σημειώστε “X” στη λέξη “NAI” αν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε κάτοικος εξωτερικού και αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα. Επίσης στους κωδικούς αυτούς σημειώνουμε “Χ” όταν ο φορολογούμενος είναι κάτοικος εξωτερικού και έχει στην κατοχή ή στην κυριότητα του ΕΙΧ στην Ελλάδα ή αγόρασε αυτοκίνητα στην Ελλάδα ή ανέγειρε οικοδομή ή διατηρεί μια ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες χωρίς να έχει πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

Προσοχή: Πραγματικό εισόδημα θεωρούνται οι τόκοι καταθέσεων ή τα αντικειμενικά γεωργικά εισοδήματα.

Όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και τόπο κατοικίας τους ή συνήθη διαμονή τους στο εξωτερικό και υπόκεινται σε φόρο μόνο για τα εισοδήματά τους που προκύπτουν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στον Ν.4141/5-4-2013 (άρθρο 43) και στην Υπ. Απόφαση πολ.1136/10.6.2013, που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων. Την υποχρέωση προσκόμισης των δικαιολογητικών μας θυμίζει και η φετινή εγκύκλιος (πόλ.1146/19.5.2014): «Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλουν, εμπρόθεσμα (πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και όχι πέραν της λήξης του οικείου οικον. έτους), σε φυσική μορφή, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, με την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση από τα οποία προκύπτει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, στην καθ’ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος αλλοδαπής».
Εάν ΔΕΝ προσκομισθούν ή ΔΕΝ προσκομισθούν ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ θεωρούνται ότι έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και θα φορολογηθούν για το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι εξωτερικού υπάγονται στην αρμοδιότητα της καθ’ ύλην αρμόδια ΔΟΥ για κατοίκους εξωτερικού (π.χ. ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού).

 

Κωδικοί 023-024:
Σημειώστε Χ στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε δημόσιος υπάλληλος και υπηρετείτε στο εξωτερικό, είστε φυλακισμένος, είστε κάτοικος της ΕΕ και αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός σας, ή διαμένετε σε οίκο Ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Kωδικός 329:
Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ, εάν η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο ή προσωρινό διαχειριστή ή σύνδικο πτώχευσης.

Kωδικός 330:
Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ, εάν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό ανηλίκου από επίτροπο, κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Kωδικός 331:
Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ, εάν η δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμο φορολογούμενου που απεβίωσε.

Κωδικοί 013-014:
Σημειώστε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και γεννηθήκατε μέχρι την 31-12-1948.
Συμπληρώστε τους κωδικούς αυτούς για να σας υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης από την ΓΓΠΣ, ποσοστό 30% ΕΚΠΤΩΣΗ από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Κωδικοί 017-018:
Σημειώστε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά μετά την 1-1-13. Σχετικά βλ. και πιο πάνω, όπου για τα πρώτα 3 χρόνια από την έναρξη της άσκησης της δραστηριότητάς σας ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται κατά 50% (δηλαδή 13%) και μέχρι 10.000 ευρώ καθαρά κέρδη. Επίσης έχετε απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για τα πρώτα 5 έτη της άσκησης της δραστηριότητά σας.

Κωδικοί 019-020:
Σημειώστε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν αμοίβεστε με ΑΠΥ (μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών) αλλά στην ουσία είστε μισθωτοί. Θεωρείστε μισθωτοί, αφού αφαιρέσετε τις ασφαλιστικές εισφορές σας εφόσον:
1. Έχετε έγγραφη σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας.
2. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν υπερβαίνουν τα τρία (3).
3. Ή εφόσον υπερβαίνουν τα τρία ΦΠ ή νομικά πρόσωπα 75% των ακαθαρίστων εσόδων τους προέρχονται από ένα (1) φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες.
Για να μην επιβαρυνθείτε με το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος που ισχύει για τους ελεύθερους
επαγγελματίες, δηλαδή 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ, μη ξεχάσετε να σημειώσετε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ.
Προσοχή: πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται το 75% των ακαθαρίστων εσόδων.

Κωδικοί 027-028:
Σημειώστε Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγος σας ασκείτε εμπορική επιχείρηση και έχετε γεννηθεί μέχρι την 31-12-1951. Συμπληρώνοντας αυτούς τους κωδικούς εξαιρείστε αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος γιατί θέλετε 3 χρόνια για τη συνταξιοδότησή σας. Το 65ο έτος θεωρείται έτος συνταξιοδότησης.

Kωδικοί 025-026:
Σημειώστε «X» πάνω στη λέξη «NAI» αν μέσα στο προηγούμενο έτος (2013) μειώθηκε ο τζίρος της επιχείρησής σας ή τα κέρδη σας ΑΛΛΑ και ΟΧΙ και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείτε.
Δικαιούστε μείωση των καθαρών κερδών σας και των καθαρών εισοδημάτων σας κατά 20% (ν.3842/2010 άρθρο 73 παρ 5).

Kωδικοί 007-008:
Σημειώστε «X» πάνω στη λέξη «NAI» αν ο ίδιος και η σύζυγός σας κατοικείτε μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να συνυποβάλλετε βεβαίωση του Δημάρχου ότι είστε γραμμένοι στα οικεία δημοτολόγια και ότι κατοικείτε μόνιμα στην περιφέρεια του δήμου ο οποίος βρίσκεται σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Στην περίπτωση αυτή αυξάνεται το ποσό του πρώτου κλιμακίου του εισοδήματος και των κλιμάκιων όπως ισχύουν κάθε φορά, της παρ. 1 του άρθρου 9 προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημά τους, αυξάνεται κατά 50%.

Κωδικοί 385-386:
Σημειώνουμε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν είστε κάτοικοι χώρας – μέλους της Ε.Ε. και ο ίδιος ή η σύζυγός σας αποκτήσατε στην Ελλάδα πάνω από το 90% του συνολικού παγκόσμιου εισοδήματός σας.

Κωδικοί 029-030:
Σημειώστε «X» στη λέξη «NAI» αν ο ίδιος ή η σύζυγός σας έχετε περιουσία στο εξωτερικό (καταθέσεις – ακίνητα κτλ).

Kωδικοί 905-906:
Σημειώνετε με «X» πάνω στη λέξη «NAI» αν ο υπόχρεος ή η σύζυγός του είναι τυφλοί και γενικά βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία). Επίσης και εάν είναι ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό πάνω από το ογδόντα τοις εκατό (80%). Τα απαλλασσόμενα ποσά των πιο πάνω προσώπων θα πρέπει να έχουν αναγραφεί στους κωδικούς αριθμούς 657-658 του πίνακα 6 της δήλωσης, ενώ ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 8.
Τονίζεται ότι, αν δεν έχει παρακρατηθεί φόρος για τα ποσά αυτά δεν απαιτείται η συμπλήρωση των κωδικών αριθμών 905-906, επίσης έχετε απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Κωδικοί 913-914:
Σημειώνετε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγός σας ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό ακριβώς 80%, για να έχετε απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

Κωδικοί 911-912:
Σημειώνετε με Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ εάν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε αξιωματικός ή ημεδαπό κατώτερο πλήρωμα εμπορικού πλοίου.
Προσοχή: Από το έτος 2013 και μετά, οι αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, φορολογούνται με αναλογικούς συντελεστές 15% και 10% αντίστοιχα.
Ο τρόπος αυτός φορολόγησης ισχύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για αυτά τα πρόσωπα και ΔΕΝ τους παρέχεται η δυνατότητα να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και δεν συμπληρώνεται ο κωδικός 049 (αποδείξεις).
Το συνολικό ποσό των καθαρών αποδοχών σας, όπως αυτό προκύπτει από τις βεβαιώσεις των εργοδοτών σας, θα τις δηλώνετε στους κωδικούς 343-344.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ:
Στο φετινό έντυπο η επικεφαλίδα του ΠΙΝΑΚΑ 3 άλλαξε από (ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΣΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ κτλ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ) σε (ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ).
Στην περ.1 του ΠΙΝ.3 η φράση (Έχετε αυξημένο αφορολόγητο 2000 ευρώ) αντικαθίσταται από τη φράση (Δικαιούσθε μείωση φόρου 200 ευρώ).
Η περ.2 του πίνακα 3 (αριθμός παιδιών) μεταφέρεται στον πίνακα 9.

Προσοχή: Η έκπτωση των 200 ευρώ λόγω αναπηρίας πάνω από 67% ισχύει για όλες τις κλίμακες φορολογίες για όλα τα εισοδήματα από όποια πηγή και αν προέρχονται.

Κωδικοί 001-002-002
Στον πίνακα αυτό δηλώνονται οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αναγνώριση της φορολογικής έκπτωσης 200 ευρώ (από τον φόρο) λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67% του φορολογούμενου ή των τέκνων που τον βαρύνουν.
Ζητείται συνεπώς η συμπλήρωση των ενδείξεων, σημειώνοντας στη φράση του ερωτήματος «Δικαιούστε μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας από 67% και πάνω» Χ πάνω στη λέξη ΝΑΙ. και όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις αναπηρίας.

Κωδικοί 005-006:
Γράφουμε μέσα στα τετραγωνίδια τον αριθμό των προσώπων, που έχουμε γράψει προστατευόμε-
να μέλη (γονείς – παπούδες κ.λπ.) στον πίνακα 9 (υποπίνακες 9.2), τα οποία παρουσιάζουν αναπηρία πάνω από 67%, διαφορετικά δε συμπληρώνουμε τις ενδείξεις αυτές.
O αριθμός (π.χ. 1, 2, κτλ.) των προσώπων που έχουν συγγένεια με τον υπόχρεο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 005 και ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με τη σύζυγο θα γραφτεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 006.

Σημαντική υπενθύμιση: για τους προ συμπληρωμένους κωδικούς (αυτοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί πλαίσιο 301-318) τόσο στον πίνακα 4, όσο και στον πίνακα 8 που καταχωρούμε τους παρακρατούμενους φόρους, δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής η αλλαγής.

Κωδικοί 343-344. Εδώ καταχωρείται το εισόδημα των περιπτώσεων 1 -7 του πίνακα 4Α για το οποίο έχει χορηγηθεί στον φορολογούμενο η σχετική βεβαίωση και το οποίο εισόδημα δεν είναι ήδη προσυμπληρωμένο στους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου πίνακα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

Προσοχή: Οι κωδικοί 343,344 για εισόδημα από μισθωτές και οι αντίστοιχοι οι κωδικοί 345 -350 του πίνακα 8 για την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης μπορούν να συμπληρωθούν ΜΟΝΟ σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης δεν έχει στείλει στην Γ.Γ.Π.Σ. βεβαίωση αποδοχών.

Δηλαδή δεν επιτρέπεται να συμπληρώνονται για διαφωνία σε ποσά που οι εργοδότες ήδη έχουν στείλει βεβαιώσεις.

Επίσης συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των καθαρών αποδοχών των αξιωματικών και του ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις των εργοδοτών τους.

Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να παρουσιάζουν το χρόνο παροχής εργασίας και τις αμοιβές που καταβλήθηκαν πραγματικά και όχι μόνο τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Η μετατροπή σε ευρώ πρέπει να γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία του ευρώ προς το ξένο νόμισμα, κατά το χρόνο καταβολής των αμοιβών.

Στον πίνακα αυτό θα συμπληρώνονται τα φορολογούμενα εισοδήματά σας ανάλογα με την πηγή (κατηγορία) προέλευσής τους, καθώς και τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. 0 πίνακας αυτός έχει επτά κεφάλαια από το Α μέχρι και το Ζ. Ειδικότερα:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 4Α. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι αυτό που προκύπτει από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα κ.τ.λ. και γενικά από κάθε παροχή που καταβάλλεται περιοδικά ως αντάλλαγμα εξαρτημένης εργασίας όπως η αξία δωροεπιταγών, η αξία των χορηγούμενων διατακτικών για αγορά αγαθών, το ποσόν του καταβαλλόμενου ενοικίου, το καταβαλλόμενο ποσό για οικιακό προσωπικό, τα επιδόματα θέσης και ευθύνης και ποσοστό της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας αυτοκινήτων, καθώς και το εισόδημα που προκύπτει από συντάξεις (κύριες ή επικουρικές), μερίσματα ή βοηθήματα και κάθε άλλου είδους παροχές που καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί φορείς στους συνταξιούχους τους.

Ομοίως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και το εισόδημα που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών, καθώς και το εισόδημα που αποκτούν οι ξεναγοί οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 1545/1985.

Επίσης εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και η ωφέλεια που αποκτούν οι δικαιούχοι κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 13 του κ.ν. 2190/1920, σε τιμή κατώτερη από τη χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας, υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα ασκείται σε χρόνο κατά τον οποίο ο δικαιούχος δεν έχει αποχωρήσει από την εταιρία. Τα ίδια εφαρμόζονται και για προγράμματα διάθεσης μετοχών αλλοδαπής εταιρείας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό ημεδαπής συνδεδεμένης ανώνυμης εταιρείας κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του κν. 2190/1920.

Καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που βαρύνουν πραγματικά το μισθωτό ή συνταξιούχο.

Προσοχή: Για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος δεν πρέπει να αφαιρέσετε το ποσό του φόρου και το ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του νόμου ν. 3986/2011 που παρακρατήθηκε στις αποδοχές, ούτε τις κρατήσεις που έγιναν από το μισθό για την εξόφληση στεγαστικού ή άλλου δανείου. Επίσης, οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στο χρόνο είσπραξης (2013) καθώς και οι δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές προηγούμενων ετών που εισπράχθηκαν καθυστερημένα μέσα στο έτος 2013 λόγω επίσχεσης εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης τους κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, συμπληρώνονται αφού εκπέσει ποσοστό 20% του καθαρού ποσού, στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα αυτού, συναθροισμένες με τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του έτους 2013. Φυσικά αν η μείωση του 20% στα αναδρομικά έχει υπολογιστεί και εμφανίζεται στην οικεία βεβαίωση που δόθηκε από τον εργοδότη ή συνταξιοδοτικό φορέα, οι ενδείξεις θα συμπληρωθούν με τα ποσά που γράφονται στην υπόψη βεβαίωση.

Για τις αποδοχές ή συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στα έτη που ανάγονται καθώς και στις περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα συντάξεις, αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματική δήλωση στο χρόνο που αφορούν.
Προσοχή: Διευκρινίζεται ότι απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και όχι από κρατήσεις κ.τ.λ., κάθε επίδομα ή παροχή μόνο εφόσον αναφέρεται ρητά στο άρθρο 6 του ν.2238/1994 ή στο νόμο που χορηγεί, αυτά.
Ειδικότερα για τη συμπλήρωση του πίνακα 4Α σημειώνουμε διευκρινιστικά τα εξής:

Κωδικοί 301-302:
Συμπληρώνεται το καθαρό εισόδημα, αθροίζοντας όλα τα καθαρά ποσά που πήρατε ως μισθωτός από μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, την ωφέλεια που αποκτήσατε τόσο κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης τ-Η απόκτησης μετοχών όσο και από προγράμματα διάθεσης μετοχών αλλοδαπής εταιρείας σε τιμή κατώτερη από τη χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των μετοχών και υπό την προϋπόθεση ότι το δικαίωμα σας ασκείται σε χρόνο κατά τον οποίο δεν έχετε αποχωρήσει από την εταιρία, το τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτήσατε εξαιτίας της παροχής, από την επιχείρηση της οποίας είστε στέλεχος, χρήσης αυτοκινήτου κ.τ.λ. Στους κωδικούς αυτούς θα συμπληρωθούν και οι καθαρές αποδοχές συντακτών ή δημοσιογράφων. Τα ποσά αυτά συμπληρώνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που σας χορήγησε ο εργοδότης σας (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Επιχειρήσεις, Οργανισμοί κ.τ.λ.).

Μαζί με τη δήλωση πρέπει να συνυποβάλετε βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία να προκύπτει το είδος των αποδοχών ή συντάξεων, το ακαθάριστο και καθαρό ποσό, οι κρατήσεις, ο φόρος που αναλογεί και παρακρατήθηκε καθώς και το ποσό που παρακρατήθηκε έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011. Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2013 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές συμπληρώνονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές καθόσον αυτές θα δηλωθούν μεταγενέστερα στο χρόνο είσπραξής τους.

Προσοχή: Διευκρινίζεται ότι οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται εκτός, αν συντρέχει περίπτωση οπότε μεταβάλλονται μόνο από τον κατά νόμο αρμόδιο εκδότη αυτών.

Κωδικοί 303-304:
Συμπληρώνεται το άθροισμα των καθαρών ποσών από κύριες συντάξεις, που πήρατε ως συνταξιούχος από κύρια ταμεία συντάξεων.

Στους κωδικούς αυτούς δεν θα συμπληρωθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) το οποίο συμπληρώνεται στους κωδικούς 305-306 του ΠΙΝΑΚΑ 6. Τα ποσά των συντάξεων κ.τ.λ. συμπληρώνονται από τις βεβαιώσεις που σας χορηγεί το ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν στη βεβαίωση περιλαμβάνεται εκτός από την κύρια σύνταξη και επικουρική, αλλά σε ξεχωριστή σειρά η καθεμιά, στους κωδικούς αυτούς θα συμπληρώνεται μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης και το ποσό της επικουρικής σύνταξης συμπληρώνεται στους κωδικούς 321-322.

Κωδικοί 321-322:
Συμπληρώνεται το άθροισμα των καθαρών ποσών από επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και βοηθήματα που πήρατε ως συνταξιούχος από Ταμεία Μετοχικά, Αρωγής ή Αλληλοβοηθείας και Επικουρικά.

Κωδικοί 317-318:
Εφόσον είστε ποδοσφαιριστής, καλαθοσφαιριστής, προπονητής ή άλλος αμειβόμενος αθλητής και σας καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά μέσα στο 2013 από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία εξαιτίας συμβολαίου μεταγραφής ή ανανέωσης συμβολαίου συνεργασίας που υπογράφθηκε από την 1.1.2010 και μετά, τότε στους κωδικούς αυτούς θα συμπληρώνεται το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της συνολικής αξίας του συμβολαίου διά του αριθμού των ετών που διαρκεί το συμβόλαιο. Στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται επίσης και τα επιδόματα ανέργων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 33 του ν. 1892/1990. Στις περιπτώσεις αυτές το ποσό του φόρου συμπληρώνεται στους κωδικούς 609-610 του πίνακα 8.

Κωδικοί 307-308:
Συμπληρώνεται το καθαρό εισόδημα (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών) που αποκτήσατε από την άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος ή από παροχή υπηρεσίας προς πελάτες σας (φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) να έχετε έγγραφη σύμβαση με τους πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας, και
β) οι πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας να μην υπερβαίνουν τους τρείς (3), ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων σας από το ελευθέριο επάγγελμα ή από την παροχή υπηρεσίας να προέρχεται από έναν (1) από τους πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας. Οι προκαταβληθέντες ή παρακρατηθέντες φόροι των περιπτώσεων 1,2,3 του πίνακα 8 που αφορούν το εισόδημα αυτό, πρέπει να συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604, 605-606 αντίστοιχα.

Κωδικοί 309-310:
Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό που προκύπτει αφού αθροίσετε τα πληρωτέα ποσά (ονομαστική αξία μείον ασφαλιστικές εισφορές) που αναγράφονται σε όλα τα εργόσημα έτους 2013, τα οποία σας μεταβιβάστηκαν εξαιτίας της παροχής εργασίας σας σε διάφορους εργοδότες.

Κωδικοί 311-312:
Συμπληρώνεται το εισόδημα που προσδιορίζεται από τις αναλυτικές καταστάσεις (οικοδομικών ενσήμων, αυτασφάλισης κ.τ.λ.) του ασφαλιστικού φορέα (Ι.Κ.Α.).

Κωδικοί 343-344:
Συμπληρώνεται το εισόδημα των περιπτώσεων 1 -7 του πίνακα 4Α για το οποίο σας έχει χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση και το οποίο δεν είναι ήδη προ-συμπληρωμένο στους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου πίνακα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Επίσης συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των καθαρών αποδοχών των αξιωματικών και του ημεδαπού κατώτερου πληρώματος εμπορικού ναυτικού, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις των εργοδοτών τους. Οι βεβαιώσεις αυτές πρέπει να παρουσιάζουν το χρόνο παροχής εργασίας και τις αμοιβές που καταβλήθηκαν πραγματικά και όχι μόνο τις αμοιβές που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Η μετατροπή σε ευρώ πρέπει να γίνει με βάση την επίσημη ισοτιμία του ευρώ προς το ξένο νόμισμα, κατά το χρόνο καταβολής των αμοιβών.

Πως φορολογούνται μισθοί και συντάξεις από το εξωτερικό:

Κωδικοί 389-390: μισθοί που αποκτώνται στο εξωτερικό:
Οι μισθοί που αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς φορολογούνται στην Ελλάδα.
Κατά την συμπλήρωση της δήλωσης για να αποφανθούμε σε ποια κατηγορία θα εντάξουμε μία σύνταξη, προκειμένου να τύχει της ανάλογης φορολογικής μεταχείρισης, σύμφωνα με την αντίστοιχη διάταξη της Σύμβασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανατρέχουμε σε κάθε περίπτωση στο αντίστοιχο άρθρο της εκάστοτε Σύμβασης και να εξετάζουμε με προσοχή τους όρους που αναφέρονται σε αυτή.

Kωδικοί 391-392:καθαρό ποσό μόνο από συντάξεις κτλ. που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό:
Οι συντάξεις που αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς φορολογούνται στην Ελλάδα.
Κατά την συμπλήρωση της δήλωσης για να αποφανθούμε σε ποια κατηγορία θα εντάξουμε μία σύνταξη, προκειμένου να τύχει της ανάλογης φορολογικής μεταχείρισης, σύμφωνα με την αντίστοιχη διάταξη της Σύμβασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανατρέχουμε σε κάθε περίπτωση στο αντίστοιχο άρθρο της εκάστοτε Σύμβασης και να εξετάζουμε με προσοχή τους όρους που αναφέρονται σε αυτή.

Επίσης είναι απαραίτητη η προσκόμιση στοιχείων σχετικά με:
α) τον φορέα που καταβάλλει τη σύνταξη,
β) τον τομέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) που εργάσθηκε ο συνταξιούχος και
γ) το είδος της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Προσοχή: με την απόφαση (πολ. 1026/22-1-2014) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθορίζονται τα δικαιολογητικά εγγράφων για την πίστωση φόρου αλλοδαπής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ν. 4172/2013 και την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του ν. 4174/2013.

1. Εάν προβλέπεται φορολόγηση και στα δυο Συμβαλλόμενα Κράτη:
Όταν από τη σχετική σύμβαση προβλέπεται φορολόγηση και στα δύο κράτη, δηλαδή στο Κράτος Κατοικίας (Ελλάδα) και στο Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη), προκειμένου να αποφευχθεί η διπλή φορολογία, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί στο Κράτος Πηγής (με βεβαίωση από την αρμόδια αρχή) συμψηφίζεται από το Κράτος Κατοικίας του δικαιούχου (Ελλάδα), μέχρι του ποσού του φόρου που αναλογεί για το ίδιο εισόδημα στην Ελλάδα (πολ. 1128/2006). Ο φόρος γράφεται στους κωδικούς 651-652.

2. Εάν προβλέπεται φορολόγηση μόνο στο Κράτος Κατοικίας (Ελλάδα):
Προκειμένου να εφαρμοσθούν άμεσα οι διατάξεις της οικείας Σύμβασης και να μην παρακρατηθεί φόρος στο άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος (Κράτος Πηγής), θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει στις φορολογικές αρχές του άλλου Κράτους το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας που εκδίδεται, ύστερα από αίτησή του, μέσω των υπηρεσιών του Υπ. Οικ. (βλ. πολ. 1130/01.06.1999).
Εάν το Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη) έχει παρακρατήσει φόρο?
Εάν το Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη) έχει παρακρατήσει φόρο κατά παρέκκλιση των διατάξεων της Σ.Α.Δ.Φ., ο εν λόγω φόρος δεν συμψηφίζεται έναντι του ελληνικού φόρου.
Ο δικαιούχος της σύνταξης θα πρέπει να ζητήσει την επιστροφή του φόρου από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, στην οποία θα πρέπει να υποβάλει το ως άνω Πιστοποιητικό.

Για παράδειγμα, στη Σύμβαση Ελλάδας-Γαλλίας, δικαίωμα φορολόγησης της σύνταξης έχουν και τα δυο Συμβαλλόμενα Κράτη.
Ωστόσο, η σύνταξη φορολογείται μόνο στο Κράτος Κατοικίας, αν το φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και υπήκοος του Κράτους αυτού, χωρίς όμως να είναι υπήκοος του άλλου Κράτους.
Έτσι η σύνταξη που λαμβάνει κάτοικος και υπήκοος Ελλάδας από το Κράτος της Γαλλίας, θα φορολογηθεί μόνο στην Ελλάδα.
Εάν, όμως, ο εν λόγω κάτοικος έχει και την γαλλική υπηκοότητα, η σύνταξή του θα φορολογηθεί και στα δυο Κράτη.
Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος που αποδεδειγμένα έχει καταβληθεί στο εξωτερικό θα γραφεί στους κωδικούς 651-652 του πίνακα 8.

3. Εάν προβλέπεται φορολόγηση μόνο στο Κράτος Πηγής (από όπου προέρχεται η σύνταξη):
Τότε το Κράτος κατοικίας (δηλαδή η Ελλάδα) δεν θα επιβάλλει φόρο, οπότε το ποσό της σύνταξης θα γραφτεί μόνο στους κωδικούς 659-660 του Πίνακα 6.

Β. Φορολογική μεταχείριση σε περίπτωση που κάτοικος Συμβαλλόμενου (άλλου) Κράτους λαμβάνει σύνταξη από πηγές Ελλάδας.

Και από τις διατάξεις της Σ.Α.Δ.Φ. προβλέπεται:
1ον Φορολόγηση μόνο στην Ελλάδα ή και στην Ελλάδα:
Στην περίπτωση αυτή Θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για κατοίκους εξωτερικού δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπου θα συμπεριλάβει το εν λόγω εισόδημα.
2ον Φορολόγηση μόνο στο Κράτος Κατοικίας (άλλο Κράτος):
Για να μην παρακρατείται φόρος εισοδήματος από τη σύνταξή του στην Ελλάδα, θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει στην αρχή κάθε έτους στο συνταξιοδοτικό του φορέα την “Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας”.

Στην εν λόγω αίτηση είναι ενσωματωμένο και το “Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας”, το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί, υπογραφεί και σφραγισθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή της Κατοικίας του δικαιούχου. Το εν λόγω Πιστοποιητικό ισχύει μόνο για το ημερολογιακό έτος κτήσης του εισοδήματος.
Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί η ως άνω αίτηση, τότε θα διενεργηθεί παρακράτηση φόρου.
Προκειμένου να επιστραφεί ο φόρος στο δικαιούχο του εισοδήματος, αυτός οφείλει να υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπ. Οικ. την “Ετήσια Αίτηση Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος-Annual Claim to Refund of Income Tax”.
Έντυπα των “Αιτήσεων για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας” και των “Αιτήσεων Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος-Annual Claim to Refund of Income Tax”, μπορεί να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος είτε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, είτε από τις Δ.Ο.Υ.

* Ο κ. Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός. Μέλος του ΟΕΕ και εκλεγμένος στη ΣΤΑ, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Γενικός Γραμματέας της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.

ΠΗΓΗ