«Αυλαία» για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

10 Μαρτίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

Γράφει ο συν-Εργατικός του forologikanea.gr

H χώρα οδηγείται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών (θεσμούς) και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο πιθανό ενδεχόμενο, ότι μεταξύ των όρων του νέου δανεισμού, θα είναι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος επί το δυσμενέστερο, με πρώτη προτεραιότητα την διακοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οι ασφαλισμένοι, όπως όλα δείχνουν, θα αναγκαστούν να δουλέψουν από 2 έως 12 χρόνια περισσότερο, αφού αναμένεται να πέσει η “αυλαία” στα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται

· Η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με όσους δεν κατοχύρωσαν δικαίωμα ως το 2012 και επιπλέον δεν είχαν και τα απαραίτητα 100 ένσημα ανά έτος την τελευταία 5ετία.

Αυτοί οι ασφαλισμένοι χάνουν τα μειωμένα όρια ηλικίας και οδηγούνται στα 62 με μειωμένη και στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη.

· Καταργούνται οι προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τις μητέρες ανηλίκων.           Πιθανότατα θα συνυπολογίζεται η ανηλικότητα του παιδιού με την ηλικία της μητέρας και όχι με τον χρόνο ασφάλισης της μητέρας.

· Οι γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 2010, το 55ο έτος χάνουν το δικαίωμα εξόδου στο 60ο έτος.

· Περιορισμός αναγνώρισης πλασματικών ετών για την αναγνώριση 35ετίας και επί της ουσίας όσοι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο το 2012 χάνουν το δικαίωμα να βγουν σε σύνταξη νωρίτερα.

· Αλλαγές στη θεμελίωση δικαιώματος “εξόδου” όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση.

ΠΗΓΗ