Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε
Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα, συνεργάτη του Forologikanea.gr
Ε: Σε ποιες περιπτώσεις εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή αναγνωρίζονται από την εφορία;
Α: Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή αναγνωρίζονται από την εφορία στις παρακάτω περιπτώσεις :
-
Εφόσον υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην αλλοδαπή.
-
Εφόσον απαλλάσσονται νομίμως από το φόρο στην Ελλάδα.
-
Εφόσον τα ποσά αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα σύμφωνα με τους νόμους της Ελλάδας.
-
Εφόσον προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.
-
Εφόσον πρόκειται για εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και δικαιολογείται η απόκτησή τους στην αλλοδαπή.
Ε: Σε ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης του συναλλάγματος στο εξωτερικό;
Α: Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση απόκτησης συναλλάγματος στο εξωτερικό στις παρακάτω περιπτώσεις :
-
Εφόσον ο φορολογούμενος κατοικεί μόνιμα στο εξωτερικό.
-
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διαμείνει τουλάχιστον τρία χρόνια στην αλλοδαπή και εισάγει το συνάλλαγμα εντός δύο ετών από την μετοικεσία του.
-
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διαμείνει πέντε τουλάχιστον συνεχή χρόνια στην αλλοδαπή και το συνάλλαγμα προέρχεται από καταθέσεις στο όνομά του ή στο όνομα του άλλου συζύγου σε κάποια τράπεζα της Ελλάδος ή σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό κατά το χρόνο που διέμεναν στην αλλοδαπή. Επίσης μπορεί να προέρχεται από καταθέσεις των δύο συζύγων μέσα σε ένα χρόνο από τη μετοικεσία τους στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι το συνάλλαγμα αυτό δεν έχει επανεξαχθεί στην αλλοδαπή.
Η προϋπόθεση της μη επανεξαγωγής του συναλλάγματος δεν απαιτείται εάν το συνάλλαγμα επανεξάγεται στην αλλοδαπή για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου (αυτοκίνητο κλπ).
Ε: Είμαι κάτοικος Ελλάδος και απέκτησα ένα χρηματικό ποσό από κληρονομιά στην αλλοδαπή. Το ποσό αυτό το έφερα στην Ελλάδα για να αγοράσω ένα ακίνητο. Έχω πρόβλημα;
Α: Πρέπει να πάρετε βεβαίωση από την αλλοδαπή εφορία στην οποία θα αναγράφεται ότι το ποσό του εισαγόμενου συναλλάγματος προέρχεται από κληρονομιά που αποκτήσατε στην αλλοδαπή και ότι για την κληρονομιά αυτή υποβάλλατε σχετική δήλωση στην αλλοδαπή εφορία και φορολογηθήκατε εκεί. Δεν είναι απαραίτητη η εκχώρηση του ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν συντρέξουν τα παραπάνω θα μπορείτε να αγοράσετε το ακίνητο χωρίς να έχετε πρόβλημα πόθεν έσχες.
Ε: Είμαι Έλληνας φοιτητής σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (Ιταλία) και έλαβα υποτροφίες από το πανεπιστήμιο. Μπορώ να δηλώσω το ποσό αυτό για κάλυψη τεκμηρίου στην Ελλάδα ως εισαγωγή συναλλάγματος;
Α: Μπορείτε να υποβάλλετε εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (δεν τίθεται θέμα παραγραφής). Οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν στα οικονομικά έτη στα οποία θα επικαλεστείτε την ανάλωση του κεφαλαίου για να καλύψετε την διαφορά του τεκμηρίου σας. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα εξετάσει τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσετε και ειδικά το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η Τράπεζα για εισαγωγή συναλλάγματος.
Πρέπει όμως να προσκομίσετε βεβαίωση από το πανεπιστήμιο της Ιταλίας για την υποτροφία αυτή. Η βεβαίωση θα είναι επίσημα μεταφρασμένη.