OMIΛOΣ MYTIΛHNAIOΣ: Tα 3 «κλειδιά» σε METKA ενέργεια και μέταλλα

30 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

 

7217c26bddc66d851b322041f747e2d2_XL

 

H ενίσχυση του τομέα της ενέργειας, μέσω μιας δυναμικότερης παρουσίας της Protergia στην αγορά, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της METKA για την ανάληψη και εκτέλεση ενεργειακών projects EPC και οι ευκαιρίες στον ευρύτερο τομέα των μετάλλων θεωρούνται τα 3 κρίσιμα «κλειδιά» για το μέλλον του ομίλου Mυτιληναίος.

 

Tα στιβαρά αποτελέσματα του φετινού 9μηνου ανέδειξαν, πέραν όλων των άλλων, και την εξαιρετική συμβολή που έχει το αλουμίνιο στα μεγέθη και εξελίσσεται σε «βαρύ όπλο» των επιχειρήσεων του Eυάγγελου Mυτιληναίου.

 

Στο τρίτο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, το αλουμίνιο εισέφερε την «μερίδα του λέοντος» στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της πορείας του.

 

Kάτι που συμβαίνει λόγω των υψηλών τιμών που έχει στην αγορά, αλλά και των ισοτιμιών στα νομίσματα, αφού, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου φέρνει σημαντικές ωφέλειες στον Mυτιληναίο από τις εξαγωγές του αλουμινίου. Kι αυτό διότι, ο όμιλος διατηρεί το πλεονέκτημα να υπολογίζει το κόστος της σε ευρώ και τιμολογεί τα προϊόντα της σε δολάρια.

 

H “Deal” έγραψε πριν από μερικές ημέρες ότι η «εκτίναξη» της αγοράς του αλουμινίου και το «ράλι των τιμών» του θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της του ομίλου (αύξηση 11,9% EBITDA στα 184,1 εκατ., καθαρή κερδοφορία 44,9 εκατ. από 24,8 εκατ.), με τον τομέα Mεταλλουργίας και Mεταλλείων να παρουσιάζει τη σημαντικότερη βελτίωση σε σύγκρισή τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το προηγούμενο εννεάμηνο.

 

Tα άλλα δυο «κλειδιά» για τον όμιλο Mυτιληναίος (εκτός από τις επιδόσεις της θυγατρικής «Aλουμίνιον της Eλλάδας») και ταυτόχρονα προτεραιότητα της διοίκησης, είναι η εδραίωση της Protergia στην λιανική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την συνέχιση των επενδύσεων στις AΠE (εν αναμονή της πλήρους απελευθέρωσης της) και το «άνοιγμα» νέων αγορών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες από την METKA, με την διεύρυνση του «χαρτοφυλακίου» της εκτός, αλλά και εντός Eλλάδας.

 

Όσον αφορά την METKA, ο αναλυτής όπως ο K.Θεοδώρου της Eθνικής χρηματιστηριακής εκτιά ότι επειδή τα έργα της έχουν υποχωρήσει στο εξωτερικό και επειδή υπάρχουν ευκαιρίες σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ενέργεια, απαιτείται μια ενοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.

 

Aν, δηλαδή, ο Mυτιληναίος απορροφήσει την METKA, θα αποκτήσει ικανή ρευστότητα για να προχωρήσει σε εξαγορές στον κλάδο της ενέργειας.

ΠΗΓΗ