Υποχρεωσεις εταιρειας για συναλλαγη με εταιρεια Ευρωπης

19 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με αντικείμενο εργασιών υπηρεσίες διαφήμισης κ.λ.π έχει συνάψει συμφωνητικό με εταιρεία στην Ισπανία με σκοπό την παροχή υπηρεσιών. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ελληνικής εταιρείας; Σχετικά με την αποφυγή διπλής φορολόγησης είμαστε υπόχρεοι σε συμπλήρωση εντύπου;

Να σημειωθεί ότι η παροχή υπηρεσίας προς την Ισπανία γίνεται στην Ελλάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Ε. :

«Εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή είναι κάθε εισόδημα πηγής Ελλάδας και ιδίως:

…….

ε) το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στην ημεδαπή μέσω μόνιμης εγκατάστασης».

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τη χώρα εγκατάστασης του λήπτη της υπηρεσίας, εφόσον η υπηρεσία παρέχεται από τη μόνιμη εγκατάστασή σας στην Ελλάδα, δεν συντρέχει περίπτωση οποιασδήποτε φορολογικής υποχρέωσης στην Ισπανία όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος. Θέμα εφαρμογής της Σ.Α.Δ.Φ. θα ετίθετο μόνο εάν η υπηρεσία παρεχόταν στην Ισπανία και ειδικότερα μέσω τυχόν μόνιμης εγκατάστασής σας στη χώρα αυτή.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ τόπος παροχής της υπηρεσίας, βάσει του γενικού κανόνα της παρ.2 του άρθρου 14, είναι η Ισπανία και υπόχρεος είναι ο λήπτης. Κατά συνέπεια στο τιμολόγιό σας δεν θα πρέπει να χρεώνεται ΦΠΑ αναγράφοντας την ένδειξη: «τόπος φορολογίας εκτός Ελλάδος, υπόχρεος ο λήπτης, άρθρο 14 παρ.2 του κώδικα ΦΠΑ».

ΠΗΓΗ