Και νέα σενάρια …καταστροφής για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

18 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Η τρόικα φέρεται να ζητάει και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για να περιοριστούν οι οφειλέτες που θα ενταχθούν, κάτι που θα σήμαινε καθυστέρηση άνω των 15 ημερών.

Αφορμή να κυκλοφορήσουν νέα σενάρια για την… τύχη της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στάθηκε η μη δημοσίευση της απόφασης που με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet. Τα σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, φέρνουν την τρόικα να απαιτεί και νέες αλλαγές στη νομοθετική διάταξη, έτσι ώστε δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών τους να έχουν μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

 

Επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα ισοδυναμούσε με την «τέλεια καταιγίδα» για το υπουργείο Οικονομικών και τα δημόσια έσοδα. Η προσμονή και μόνο της ρύθμισης, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στο να κάνουν άτυπη στάση πληρωμών. Έτσι, η υπέρβαση στόχων στο σκέλος των εσόδων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, μετατράπηκε τον Οκτώβριο σε έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδεχόμενη ενσωμάτωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα σήμαινε:

 

1. Ότι η κυβέρνηση θα επέστρεφε ξανά στη Βουλή προκειμένου να ψηφίσει για 3η φορά για το ίδιο θέμα (σ.σ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί βέβαια και με τον ΕΝΦΙΑ και με τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα).

 

2. Ότι θα περνούσαν τουλάχιστον 10-15 ημέρες μέχρι να ετοιμαστεί η ανανεωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία αυτή τη φορά θα έμπαινε «κόφτης» στους οφειλέτες έτσι ώστε να εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι και ο Νοέμβριος θα άφηνε τεράστιο άνοιγμα στο σκέλος των εσόδων. Και αυτό σε μια περίοδο που η τρόικα θέτει επιτακτικά το θέμα του δημοσιονομικού κενού για τη χρήση του 2015 το οποίο και προσδιορίζει στα 2,5-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

thetoc.gr