Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

16 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

© Provided by kathimerini.gr

Περί επίλυσης φορολογικών διαφορών ο λόγος…

• Καταργήθηκε από 1.1.2014 η δυνατότητα συμβιβασμού στις φορολογικές διαφορές, με μείωση των πρόσθετων φόρων στα 3/5. Πλέον, ακόμη και στην περίπτωση αποδοχής των αποτελεσμάτων του ελέγχου, ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλει το σύνολο των πρόσθετων φόρων, ενώ μόνο στα πρόστιμα για παραβάσεις που διαπράχθηκαν έως 31.12.2013 είναι δυνατή η μείωσή τους στο 1/3. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον κίνητρο συμβιβασμού, αυξάνεται ο όγκος των υποθέσεων που καταλήγουν στα δικαστήρια.

• Δεν είναι δυνατή η απευθείας προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις πράξεις των φορολογικών αρχών που εκδίδονται μετά τη 1.8.2013, αφού προβλέπεται υποχρεωτικά η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής. Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης και εξετάζεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Στόχος της θέσπισης του θεσμού της ενδικοφανούς προσφυγής ήταν η αποφόρτιση των Διοικητικών Δικαστηρίων από σημαντικό μέρος του όγκου υποθέσεων. Κατ’ εξαίρεση στις διαφορές που αφορούν φορολογία κληρονομιών και δωρεών, έως 1.1.2015 δεν προβλέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Συνεπώς, για τις διαφορές αυτές οι φορολογούμενοι έχουν άμεση πρόσβαση στα Διοικητικά Δικαστήρια.

• Η άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής αναστέλλει την καταβολή του 50% του φόρου, με την προϋπόθεση να έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50%. Είναι δυνατή η άσκηση αίτησης αναστολής και για το υπόλοιπο 50% σε περίπτωση που προκύπτει ανεπανόρθωτη βλάβη.

• Σε κάθε περίπτωση, η φορολογική αρχή βεβαιώνει το σύνολο της φορολογικής οφειλής ανεξάρτητα από την αναστολή καταβολής. Προκύπτουν συνεπώς κανονικά τόκοι και πρόστιμα για το τμήμα της φορολογικής οφειλής που βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής.

• Προβλέπεται προθεσμία 60 ημερών από την κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής, προκειμένου η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών να την εξετάσει. Σε περίπτωση που παρέλθει αυτό το διάστημα χωρίς να εκδοθεί απάντηση, θεωρείται ότι η προσφυγή έχει απορριφθεί («σιωπηρή απόρριψη»).

• Από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που εξετάζονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, προκύπτει ότι εκ των 4.773 ενδικοφανών προσφυγών που είχε διεκπεραιώσει η υπηρεσία, μόνο 2.379 εξετάσθηκαν ουσιαστικά. Από τις τελευταίες, οι 619  έγιναν δεκτές, ενώ οι υπόλοιπες 1.760 απορρίφθηκαν. Το 50% των προσφυγών, όμως, (2.394) απορρίφθηκε επειδή εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

• Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν προσφυγή κατά των αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων υπερβαίνουν τις 85.000 και αναμένεται να αυξηθούν, δεδομένης της κατάργησης του συμβιβασμού.

• Τα τελευταία έτη έχουν γίνει νομοθετικές παρεμβάσεις (ιδίως με τον ν. 3900/2010) για την επιτάχυνση της εξέτασης των φορολογικών υποθέσεων από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Ετσι, ενδεικτικά, για τις διαφορές έως 150.000 ευρώ, αρμόδια είναι τα μονομελή διοικητικά πρωτοδικεία και για τις διαφορές άνω των 150.000 αρμόδια σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι τα διοικητικά εφετεία, χωρίς δυνατότητα έφεσης.

• Ο νόμος 3943/2011 είχε θεσπίσει το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών ως ανεξάρτητη αρχή με αποστολή την εποπτεία των φορολογικών διαιτητών. Εργο των Φορολογικών Διαιτητών είναι η διαιτητική επίλυση των διαφορών που αναφύονται κατά τον καταλογισμό των φόρων και των συναφών τελών, προστίμων και κυρώσεων, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

• Ως φορολογικοί διαιτητές πιστοποιούνται πρόσωπα που λόγω της επιστημονικής κατάρτισης και της επαγγελματικής εμπειρίας τους παρέχουν τα εχέγγυα αμερόληπτης και αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων τους. Στην πράξη, μέχρι σήμερα, η φορολογική διαιτησία δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Πηγή: Grant Thornton

ΠΗΓΗ