Zero-patience: Το φαινόμενο των 3 δευτερολέπτων που “κοστίζει″ πελάτες

14 Νοεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Zero-patience: Το φαινόμενο των 3 δευτερολέπτων που “κοστίζει″ πελάτες

 

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να διαβάσετε αυτήν τη φράση, είναι περίπου τρία δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις και έρευνες, τα τρία δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος καθυστέρησης στο άνοιγμα μίας ιστοσελίδας ή μίας ενότητάς της, πέραν του οποίου, το 43% των χρηστών ιστοσελίδων ηλεκτρονικών κρατήσεων χάνει την υπομονή του και θέλει να φύγει, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα 20% αυτών, να ανοίγει αμέσως άλλη παρεμφερή ιστοσελίδα.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου και σε μεγάλες αγορές προέλευσης τουριστών και ταξιδιωτών, ζούμε την αυτοκρατορία της συνδεσιμότητας και της ταχύτητας αυτής. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ολοένα μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία πρόσβασης στην επιθυμητή πληροφορία ή υπηρεσία, μεταβάλλονται καθημερινά, με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Η τάση αυτή αφορά, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, πρωτίστως στις ιστοσελίδες λιανικής και υπηρεσιών, αλλά πρόσφατη έρευνα της Phocuswright επισημαίνει ότι είναι εμφανής πλέον και στις ιστοσελίδες ταξιδιωτικού και τουριστικού αντικειμένου. Και αρχίζει να είναι τόσο σημαντική, ώστε να “κοστίζει” πελάτες, κρατήσεις και μερίδια πωλήσεων, έναντι ενός ταχύτερου, κατά μερικά δέκατα δευτερολέπτου, ανταγωνισμού!
Αποκαλύπτει επίσης ότι οι απαιτήσεις των καταναλωτών για υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στην πληροφορία, είναι πολύ πιο αυξημένες όταν η σύνδεση και αναζήτηση γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων και smartphones. Και η όποια απογοήτευσή τους, ως προς αυτό το πεδίο, μπορεί να είναι καθοριστική. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται zero-patience και zero-tolerance και είναι βέβαιο ότι ο “πήχυς” των τριών δευτερολέπτων σε λίγο καιρό μπορεί να βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά…
Εκεί, στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά mobile web (περίπου το 20% του συνόλου του τζίρου των ηλεκτρονικών κρατήσεων το 2013) σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες αδυναμίες των πλέον δημοφιλών ταξιδιωτικών ιστοσελίδων και κόμβων, καθώς εντοπίζονται σημαντικές διαφορές στον χρόνο που χρειάζεται μία ιστοσελίδα να “κατέβει” σε έναν επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή και σε ένα tablet ή smartphone.
Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Keynote, κατέγραψε ότι το TripAdvisor χρειάζεται μόλις 2,58 δευτερόλεπτα για να ανοίξει σε ένα PC ή ένα laptop, αλλά πάνω από 9 δευτερόλεπτα σε ένα iphone 4s και πάνω από 8 δευτερόλεπτα σε ένα iPad2. Χρόνος που με τα δεδομένα που τίθενται από τις έρευνες αυτές, θεωρείται κάτι παραπάνω από απαγορευτικός.
Η άποψη των ειδικών από τους κολοσσούς του χώρου – Google, Microsoft κ.α. – είναι φαινομενικά απλή: Όποιος θέλει να βρίσκεται στην αιχμή του ανταγωνισμού, θα πρέπει απαραιτήτως να μειώσει τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων εφαρμογών και συστημάτων που υπάρχουν στην αγορά, ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου.
Βεβαίως, η συζήτηση και ο προβληματισμός για το zero-patience και τον ανταγωνισμό των δευτερολέπτων, μπορεί να φαντάζει θέμα λίγο εξωπραγματικό για τα δεδομένα ενός προορισμού όπως η Ελλάδα, αλλά αν το σκεφθούμε και το αναλύσουμε λίγο καλύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι η σχέση δεν είναι και τόσο μακρινή, όσο εκ πρώτης όψεως, φαίνεται.

ΠΗΓΗ