Ολες οι αλλαγές στη φορολογία το 2022 και το 2023- Τα νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία το 2022 και το 2023- Τα νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

22 Σεπτεμβρίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Την αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων αλλά και κίνητρα προκειμένου να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία καθώς και ότι θα βρεθεί λύση για τη στήριξη όσων χρησιμοποιούν σήμερα φυσικό αέριο.   

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργηθεί από το 2023 η  εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, και το πάγωμα για δύο χρόνια  του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές καθώς και την αναστολή υπό προυποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις. Ειδικότερα:

1. Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης από 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη σεζόν 2021-2022, αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ για τη νέα σεζόν.  Πέραν της αύξηση του ποσού, θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι οι οποίοι θα φθάσουν τους 1.300.000. Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφθανε τα 750 ευρώ ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν  ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν  κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και όσοι νοικοκυριά θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό, που στις περισσοτερες είναι ανέφικτο. Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει  μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές. Πάντως προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποιο μέτρο για τη στήριξη των νοικοκυριών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμα το ποσό που θα διατεθεί αλλά και ο τρόπος.

2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Την αύξηση των αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους φέρνει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι αποδοχές θα αυξηθούν από 22 ευρώ έως 676 ευρώ το χρόνο για όσους τα εισοδήματα ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται οριστικά για 2,7 εκατ. φορολογούμενους. Για συνταξιούχο ή δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ  το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο,  ενώ για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος ανέρχεται στα 176 ευρώ το χρόνο. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείτε από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

3. Πάγωμα ΦΠΑ στην οικοδομή: Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Το  νέο “πάγωμα” του  ΦΠΑ αναμένεται να τονώσει την αγορά ακινήτων η οποία τα τελευταία τρία χρόνια κινείται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς.

4.Τέλος επιτηδεύματος:  Επιτηδευματίες και  μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν  να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος.

5. Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά,  στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

πηγη:www.capital.gr