Με λάθη στο Ε9 πολλά φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Με λάθη στο Ε9 πολλά φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

13 Μαΐου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα αυξημένα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που έλαβαν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πέραν, της αναταραχής που τους δημιούργησαν, τους έβαλαν σε σκέψεις εάν έχουν δηλώσει σωστά τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9.

Ήδη πολλοί από αυτούς έχουν ζητήσει από τους λογιστές τους να ελέγξουν για τυχόν λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως να ήταν ο λόγος που εκτόξευσε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Από το πρώτο έλεγχο σύμφωνα με λογιστές διαπιστώθηκαν διάφορα προβλήματα σε δηλώσεις Ε9 κάποιες από τις οποίες οδήγησαν στην αύξηση του φόρου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενώ θα έπρεπε να είναι δηλωμένα στη σύζυγο ήταν στoν σύζυγο καθώς αποτελούσε μέρος του προικοσυμφώνου της εποχής που είχαν παντρευτεί. Βέβαια, το ακίνητο πρέπει να περάσει στο όνομα της συζύγου όπως αναφέρουν και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Σε άλλη περίπτωση στο κέντρο της Αθήνας από λάθος δηλωνόταν επί χρόνια δύο φορές το οικόπεδο. Ο ΕΝΦΙΑ μέχρι πρότινος ήταν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και δεν είχε δώσει σημασία ο ιδιοκτήτης του.

Η αύξηση όμως της τιμής ζώνης και ο “τσιμπημένος” ΕΝΦΙΑ τον παραξένευσαν και διαπίστωσε από τον έλεγχο που πραγματοποίησε ότι είχε δηλώσει λανθασμένα στοιχεία στο Ε9 και πλέον αναμένει να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση.

Σε μία ακόμη περίπτωση ιδιοκτήτης οικοπέδου κατά 50% σε περιοχή των Νοτίων Προαστίων, όταν έλαβε το νέο ΕΝΦΙΑ είδε το ποσό να τριπλασιάζεται.

Σε συνομιλία με τον αδελφό του, που κατέχει το υπόλοιπο 50%, για το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το εν λόγω οικόπεδο, του απάντησε ότι σε εκείνον ο ΕΝΦΙΑ ήταν ο μισός.

Κατόπιν διαπιστώθηκε ότι από λάθος τόσα χρόνια δήλωνε το 100% του οικοπέδου παρά το γεγονός ότι του ανήκε το ήμισυ αυτού.

Όσοι λοιπόν, φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ  θα έχουν τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν το φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. 

 Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύψει  μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής “Ε9 Περιουσιολόγιο” που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

πηγη: www.capital.gr