Έρχεται το προ συμπληρωμένο έντυπο Ε9

Έρχεται το προ συμπληρωμένο έντυπο Ε9

6 Μαΐου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με τα στοιχεία που θα περνούν στο MyProperty κατά την μεταβίβαση του ακινήτου

Τέλος στην ταλαιπωρία της συμπλήρωσης του Ε9 βάζει η νέα και αυτοματοποιημένη διαδικασία ενημέρωση του έντυπου της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων  που σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου (πώληση, κληρονομία, γονική παροχή κ.α.) και αμέσως μετα την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, θα προχωρά η αυτόματη ενημέρωση του Ε9 μέσω της πλατφόρμας myProperty. Πρακτικά δηλαδή,  οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιουσιακή εικόνα τους.  Τα απαραίτητα στοιχεία θα περνούν αυτόματα στο έντυπο Ε9 θα μέσω του myProperty.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 διευκολύνοντας  τους πολιτες από την  υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 κάθε φορά που αποκτούν, πωλούν ή γράφουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο. Με το τροπο αυτό, άλλωστε, θα  περιοριστούν λάθη και παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 που επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ακόμη τη ψηφιοποίηση των δηλώσεων Φορολογίας Κεφαλαίου και πιο συγκεκριμένα:

– Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

– Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

– Μετασχηματισμός Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών

– Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς/Γονικής Παροχής μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

– Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.

– Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.12 άτοκες δόσεις.

πηγη:www.newmoney.gr