Οι επιδοτήσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι επιδοτήσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

31 Μαρτίου 2022 Κλείσιμο Από Alexandros

Η δέσμη των μέτρων που προωθούνται αυτή την εποχή θα αφορά και την επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ

Τα έργα για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, ανάμεσα σε άλλα θέματα που έθεσε ως προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι η δέσμη των μέτρων που γενικότερα προωθούνται αυτή την εποχή θα αφορά και την επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνεται σε αυτά μια δράση για ανάπτυξη υπηρεσιών για cloud ύψους 100 εκατ. ευρώ και βέβαια την αναβάθμιση του συστήματος των ταμειακών μηχανών, POS και αντικατάσταση 600.000 POS, ένα έργο ύψους 165 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησε.

Σε αυτό το κομμάτι, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το 75% του κόστους αντικατάστασης παλαιότερων POS και ταμειακών μηχανών, ενώ θα ενισχυθεί επίσης η αγορά κινητών συσκευών και η αναβάθμιση του software για την έκδοση αποδείξεων.

Επιπλέον, σε σχέση πάντα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Ασθενίδης προσέθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση 100.000 μικρών επιχειρήσεων (σ.σ. με προσωπικό μέχρι 10 άτομα) οι οποίες θα λάβουν ένα voucher και να αγοράσουν ψηφιακές υπηρεσίες που θα τους οδηγήσουν στη χρήση ψηφιακών προϊόντων για να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός τους.

Αντίστοιχες ανακοινώσεις υπήρξαν και από την πλευρά του αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, αναφορικά με την ένταξη νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία πρόσφατα ο ίδιος υπέγραψε.

Παράλληλα, υπάρχουν παρεμβάσεις και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα και το έργο της εξωστρεφούς γεωργίας, του τουρισμού με το εθνικό μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ, της ναυτιλίας κ.α.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Με σύνθημα η Ελλάδα αλλάζει, η διαδικασία της ψηφιοποίησης επιταχύνεται σε όλα τα μέτωπα και οι πρωτοβουλίες πληθαίνουν. Στις αρχές του Μαρτίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με επιδότηση έως 2000 ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση λογιστών – φοροτεχνικών.

Το πρόγραμμα με τίτλο “Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών”, υποστηρίζει τον κλάδο Λογιστών προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους, λόγω των διευρυμένων και διαρκών αναγκών χρήσης ψηφιακών εφαρμογών για την παροχή των υπηρεσιών τους, με καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται η 18η /4/2022.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα οικεία Μητρώα που τηρούνται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ως Αυτοαπασχολούμενοι λογιστές – φοροτεχνικοί κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή – φοροτεχνικού κατά τάξεις και Νομικά Πρόσωπα παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών.

Οι επιδοτούμενες δαπάνες που επιχορηγούνται με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δυνητικών ωφελούμενων είναι: Εξοπλισμός Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και Λογισμικά απαραίτητα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Στον εξοπλισμό ΤΠΕ συμπεριλαμβάνονται: Desktop, PC, laptop, servers, πολυμηχανήματα κ.λπ.

ΠΗΓΗ:www.newmoney.gr