Γιατί είναι στον «αέρα»…. οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Γιατί είναι στον «αέρα»…. οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων

30 Μαρτίου 2018 Κλείσιμο Από Alexandros

H εφαρμογή του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις δηλώσεις του 2018 δεν πρόκειται να ανοίξει πριν το τέλος Απριλίου 2018
Μία σειρά από εκκρεμότητες που ξεκινούν από τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα έντυπα μέχρι και τις οδηγίες για την σωστή συμπλήρωση τους από τους φορολογούμενους, απειλούν να τινάξουν το φετινό σύστημα στον «αέρα».
Μόνο το γεγονός ότι η εφαρμογή του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις δηλώσεις του 2018 δεν πρόκειται να ανοίξει πριν το τέλος Απριλίου – όταν πέρυσι η αυλαία για την ηλεκτρονική υποβολή ήταν ανοικτή από τις αρχές του μήνα (6 Απριλίου) -, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή, φοροτέχνες και λογιστές έχουν αρχίσει να «γκρινιάζουν» για το νέο έντυπο Ε3 – σπαζοκεφαλιά που θα πρέπει να συμπληρωθεί φέτος από 1,5 εκατ. περίπου ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Από φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου με το νέο κωδικό για τις δαπάνες που έχει ενεργοποιηθεί.
Πρόκειται για τον «κωδικός 049» που αφορά τις δαπάνες που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου η οποία ανάλογα με τα τέκνα του υπόχρεου εξασφαλίζει έκπτωση φόρου η οποία κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.
Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι και ακόμη δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ο τύπος και το περιεχόμενο του, θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος.
Ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες, οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται.
Οι αποδείξεις των δύο συζύγων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, θα πρέπει να συμπληρωθούν ξεχωριστά. Να σημειωθεί, ότι εάν δεν συμπληρωθεί το ποσό για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, τον φορολογούμενο τον περιμένει πρόστιμο ίσο με το 22% του φόρου ( συντελεστής πρώτου κλιμακίου) για το ποσό που δεν έχει συμπληρωθεί.
«Θολό» είναι το τοπίο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb).
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι φορολογούμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν από μόνοι τους τα σχετικά ποσά ή αν θα γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με την εταιρεία.

Αναλυτικότερα, όμως τα προβλήματα των φετινών φορο-δηλώσεων ξεκινούν από:

1. Το νέο έντυπο Ε1.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης το γνωστό Ε1 που θα συμπληρώσουν πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι.
Οι φορολογούμενοι αλλά κυρίως οι λογιστές δεν γνωρίζουν ούτε πως θα είναι το νέο έντυπο, ούτε τις αλλαγές που έχουν γίνει και τους νέους κωδικούς της φορο-δήλωσης για να λάβουν τα μέτρα τους.

2. Τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης.
Μετά το έντυπο, θα πρέπει να εκδοθεί η εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης και να διευκρινίζονται:

– Πως θα δηλωθούν οι δαπάνες που έγιναν το 2017 με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.
Μετά από δυο χρόνια, ένας γνώριμος κωδικός της φορολογικής δήλωσης επανεργοποιείται.
Πρόκειται για τον κωδικό 049 που αφορά τις δαπάνες που εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050 ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος.
Οι τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κωδικός 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένος.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εμφανίζονται όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία π.χ. γιατρού ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός.

– Οι αλλαγές για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι.
Η φετινή δήλωση κρύβει μια παγίδα για όσους δηλώνουν ότι είναι φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών για να γλιτώνουν τεκμήρια και φόρους.
Για πρώτη φορά στο νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το γνωστό Ε1 εμφανίζεται ένας νέος κωδικός 007-008 στον πίνακα 2 των πληροφοριακών στοιχείων.
Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι το τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).
Με τη δήλωση αυτή, η Εφορία θα μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο προκειμένου να διασταυρώσει αν πρόκειται για πραγματική ή εικονική φιλοξενία.
Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι 1,95 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή ένας στους τέσσερις δήλωσαν ότι είναι φιλοξενούμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν…μαϊμού ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν το κοινωνικό μέρισμα.

– Πώς θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι φορολογούμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν από μόνοι τους τα σχετικά ποσά ή αν θα γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με την εταιρεία.

3. Το νέο έντυπο Ε3:
Οι λογιστές αντιδρούν έντονα με το νέο έντυπο. Πολλοί μάλιστα ζητούν να μην ισχύσει φέτος αλλά από το επόμενο χρόνο.
Άλλωστε αναλυτικές οδηγίες ακόμα δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών και οι νέοι κωδικοί είναι πολλοί όπως και τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα πρέπει να συμπληρωθούν.
Μεταξύ των αλλαγών που περιέχει το νέο εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης 2018 είναι η αποκάλυψη των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών που είναι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αλλά και η πλήρης καταγραφή των στοιχείων των επαγγελματικών λογαριασμών, των POS και των ιστοσελίδων που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί πίνακες, όπου αναλύονται οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης, όπως αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ., με στόχο την αποκάλυψη «μαϊμού» δαπανών που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr