Αναρτώνται σήμερα 22/9 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Διπλή δόση τέλη Οκτωβρίου

Αναρτώνται σήμερα 22/9 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Διπλή δόση τέλη Οκτωβρίου

22 Σεπτεμβρίου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Δεν θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα περσινά εκκαθαριστικά

Σήμερα Τετάρτη 22/9 αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία εκτιμάται πως δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές με τα περσινά, εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν σε 6 δόσεις τον φόρο, εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, αν και υπάρχει η δυνατότητα της καταβολής διπλής δόσης στα τέλη Οκτωβρίου χωρίς επιβαρύνσεις.
Από τον ΕΝΦΙΑ το Δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης των 2,5 δις ευρώ.

Μειωμένος φόρος

Αν και σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρσι δεν αναμένονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει μεταβληθεί και η περιουσιακή κατάσταση, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020.
Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.
Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

www.bankingnews.gr