ΟΑΕΔ: 6+1 προγράμματα πρόσληψης 89.000 ανέργων ξεκινούν το φθινόπωρο

ΟΑΕΔ: 6+1 προγράμματα πρόσληψης 89.000 ανέργων ξεκινούν το φθινόπωρο

19 Αυγούστου 2021 Κλείσιμο Από Alexandros

Αγγελική Μαρίνου

Μια νέα γενιά προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο τη δημιουργία 89.000 θέσεων εργασίας αναμένεται να ρίξει από το φθινόπωρο στη μάχη για την μείωση της ανεργίας η κυβέρνηση.

Ορισμένες από τις δράσεις που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ και θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορούν τις εξής 6 δράσεις :

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, με συνδυασμό προγράμματος βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω
  • Πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά και εξαιρετικά σημαντικά εμπόδια ως προς την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 12.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-30 ετών
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα ανοικτού πλαισίου για 22.500 ανέργους (απασχόλησης και επιχειρηματικότητας)
  • Πρόγραμμα 5.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, με έμφαση στις γυναίκες και την πράσινη οικονομία.

10.000 θέσεις σε Αττική – Κ.Μακεδονία

Ένα νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, θα αφορά αποκλειστικά 10.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών από τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία άνεργων νέων σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).

Οι φορείς παροχής θέσεων προεργασίας μπορεί να είναι:

  • ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο)  και
  • επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότη και δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών εορτών και επιδόματος αδείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στην μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

πηγη:www.insider.gr