Η καταστροφή στον τουρισμό από την αύξηση του ΦΠΑ με αριθμούς και παραδείγματα

1 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Η καταστροφή στον τουρισμό από την αύξηση του ΦΠΑ με αριθμούς και παραδείγματα

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι τουριστικοί φορείς λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να αυξηθεί στο 13% (από 6,5% σήμερα) ο συντελεστής ΦΠΑ στα πακέτα διαμονής, κατ΄ απαίτηση της τρόικας.

Της Έφης Καραγεώργου.

«Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Η κυβέρνηση «τσακίζει» τον πιο ανταγωνιστικό τομέα της οικονομίας μας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά τουριστικοί παράγοντες, τονίζοντας πως αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 13%, το συνολικό τουριστικό πακέτο θα επιβαρυνθεί με 5% επιπλέον. Διευκρινίζουμε ότι το τουριστικό πακέτο σήμερα έχει ΦΠΑ 8% καθώς η διαμονή έχει συντελεστή 6,5% και το 13% το κομμάτι της εστίασης. Μάλιστα για το θέμα ο ΣΕΤΕ  θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι.

Το 2014, ο ελληνικός τουρισμός, έκανε το θαύμα του, τόσο σε επίπεδο αφίξεων και κυρίως στο κρίσιμο επίπεδο των εσόδων και είχε βάλει παρακαταθήκες για ακόμα καλύτερες επιδόσεις το 2015.

Δηλαδή φέτος οι αφίξεις θα φτάσουν τα 22 εκατ τουρίστες και τα τουριστικά έσοδα στα 17 δισ ευρώ. Ωστόσο η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία (λαμβάνοντας υπόψη τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ) ανεβαίνει στα 45,3 δισ ευρώ ή αλλιώς στο 24,7% του ΑΕΠ.

Αυτά γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Και ύστερα ήρθαν οι νέες διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς.

Οι οποίοι απαίτησαν αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ και η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, συναίνεσε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τουρισμό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Fpress.gr, η πολιτική ηγεσία του τουρισμού έχει ήδη ενημερωθεί ότι ο ΦΠΑ στη διαμονή θα αυξηθεί στο 13% από το 6,5% σήμερα.

Από αυτήν την αύξηση θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 300 εκατ ευρώ.

Αυτό είναι το κέρδος.

Όμως η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς θα «ψαλιδιστεί» περίπου κατά 3 μονάδες το ΑΕΠ.

Διότι όπως εξηγούν οι τουριστικοί φορείς:

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής σε αυτήν τη φάση, ενώ δηλαδή έχουν κλειστεί συμβόλαια με τους tour operators από το καλοκαίρι και ενώ οδεύουμε προς την περίοδο πραγματοποίησης του κύριου όγκου κρατήσεων στις αρχές του 2015, θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση καθώς θα επιβαρύνει αιφνίδια το κόστος των πακέτων για Ελλάδα και θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Αν χαθούν 5 εκατομμύρια τουρίστες, η Ελλάδα θα χάσει 3 δισ ευρώ άμεσα έσοδα και η απώλεια για την πραγματική οικονομία θα είναι περίπου 7δισ ευρώ (έσοδα), με βάση τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων θα χαθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, με ανάλογες απώλειες για τα έσοδα των ταμείων (πχ ΙΚΑ).

Δηλαδή το κέρδος για τον κρατικό προϋπολογισμό, από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 300 εκατ ευρώ.

Θα δημιουργήσει όμως ένα «τσουνάμι» απωλειών, που έχει να κάνει με μείωση στον αριθμό των αφίξεων που θα συμπαρασύρει τα έσοδα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους δείκτες που επηρεάζονται από τον τουρισμό, από την απασχόληση και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την κατανάλωση και την παραγωγή.

ΠΗΓΗ