4+1 δράσεις μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού για τις επιχειρήσεις

4+1 δράσεις μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού για τις επιχειρήσεις

30 Οκτωβρίου 2019 Κλείσιμο Από Alexandros

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Τέσσερις συν μια δράσεις από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που απευθύνονται σε μικρές, πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν ενεργές μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά οι δράσεις είναι οι εξής:

150 εκατ. ευρώ από τη δράση Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων

Το ποσοστό ενίσχυσης στο καθεστώς “Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων” φθάνει έως το 55%, η επιδότηση έως 3 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και έως 20 εκατ. ευρώ ανά όμιλο επιχειρήσεων και οι ενισχύσεις αφορούν την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την επαναλειτουργία επιχειρηματικών εγκαταστάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Μισό δισεκατομμύρια ευρώ για τη Γενική Επιχειρηματικότητα και Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Συνεχίζονται οι υποβολές της 3ης προκήρυξης των καθεστώτων “Γενική Επιχειρηματικότητα” με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 29η Νοεμβρίου και “Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού” με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 13η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη “Γενική Επιχειρηματικότητα” είναι 350 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ για τις “Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού”.

400 εκατ. ευρώ από την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας

Συνεχίζονται οι υποβολές, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, στη Δράση “Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”, σε μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο και υπηρεσίες, με προϋπολογισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται έως 65% των επιλέξιμων δαπανών για επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ,

150 εκατ. ευρώ για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων στο πρόγραμμα “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός” που στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεσαίων επιχειρήσεων, επενδύοντας στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση συστημάτων τυποποίησης και πιστοποίησης. H Δημόσια Δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για επενδυτικά σχέδια από 50.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

Έως τις 20/12 η δράση Επιχειρούμε Έξω

Η Δράση στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου έχει δοθεί αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση “Επιχειρούμε Εξω” – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό”, ΕΣΠΑ 2014-2020. Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ. Η Δημόσια Επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50%.

www.capital.gr