Όλα για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020

Όλα για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2019-2020

30 Οκτωβρίου 2019 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που θα αυξήσουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας με τη νέα μορφή του επιδόματος το μέγιστο ποσό επιδότησης καταβάλλεται σε πολύ περισσότερα νοικοκυριά καθώς καταργείται το κριτήριο της επιφάνειας της κατοικίας του επιδοτούμενου νοικοκυριού και η επιδότηση αποδεσμεύεται μερικώς από την ποσότητα που αγοράζει κάθε νοικοκυριό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι τα εξής:

– διατηρείται το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο για το επίδομα και συγκεκριμένα

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2018) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2018 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

– το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 0,16 ευρώ ανά λίτρο. Η επιδότηση αυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι και το τέταρτο

– καταργείται το κριτήριο της επιφάνειας κατοικίας

– διατηρούνται οι τέσσερις κλιματικές ζώνης για τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης και συγκεκριμένα.

ΖΩΝΗ Α (νομοί)

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 200-350 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

ΖΩΝΗ Β (νομοί)

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 144-252 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

ΖΩΝΗ Γ (νομοί)

Αιτωλοακαρνανίας, ‘Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 88-154 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

ΖΩΝΗ Δ (νομοί)

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 64-112 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

Πώς δίνεται

Για να λάβει ένα νοικοκυριό ολόκληρο το επίδομα που δικαιούται θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος. Στην περίπτωση αυτή του χορηγείται ολόκληρο το επίδομα. Έτσι, ακόμη και για αγορά μικρής ποσότητας πετρελαίου το επίδομα δίνεται ολόκληρο.

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με ζευγάρι και ένα παιδί στην Αττική δικαιούται επίδομα ύψους 97 ευρώ. Για το να λάβει ολόκληρο θα πρέπει να προμηθευτεί πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 194 ευρώ, δηλαδή περίπου 190 λίτρα.

Νοικοκυριό με δυο παιδιά στα Γρεβενά δικαιούται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ύψους 300 ευρώ. Για να το λάβει ολόκληρο το νοικοκυριό θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 600 ευρώ, δηλαδή περίπου 595 λίτρα πετρελαίου. Με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε το ίδιο νοικοκυριό να αγοράσει τουλάχιστον 2.000 λίτρα πετρελαίου προκειμένου να λάβει το σύνολο της επιδότησης.

Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου (στο taxisnet) και εφόσον το πετρέλαιο αγοραστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου το επίδομα θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά τα ποσά της επιδότησης ανά κλιματική ζώνη και μέγεθος νοικοκυριού περιλαμβάνονται στους παρακάτω πίνακες:

Όλα για το φετινό επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
Πίνακας πετρέλαιο1

WWW.CAPITAL.GR