Μισό δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές παπουτσιών

Μισό δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές παπουτσιών

21 Αυγούστου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι πωλήσειςσε όγκο προϊόντων γάλακτος εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 10,5% (πηγή: Nielsen). Της φετινής υποχώρησης έχει προηγηθεί η κατάρρευσης κατά 30% της κατανάλωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία τη διετία 2015-2016.

Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, η αγορά υποδημάτων, τουλάχιστον σε επίπεδο εισαγωγών, διατηρεί τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής, η Ελλάδα δαπανά ετησίως κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για εισαγωγές υποδημάτων. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα εισήγαγε πέρυσι παπούτσια αξίας 487.978.463 ευρώ, 6% πάνω από το ποσό που ξόδεψε το 2015 και 16,3% λιγότερα από αυτά που δαπάνησε το “μακρινό” 2009.

Την ίδια ώρα πάντως που η Ελλάδα συνεχίζει να εισάγει υποδήματα από κάθε γωνιά της γης, όπως από την Κίνα και το Βιετνάμ, παραδοσιακές ελληνικές εταιρείες της ελληνικής υποδηματοποιίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Καλογήρου και της εταιρείας Boxer – Φειδάς.

Η πρώτη κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου στο αρμόδιο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσής της το οποίο προβλέπει “κούρεμα” χρεών προς τις τράπεζες που φθάνει το 60%. Η αίτηση έχει ορισθεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στις 6 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου, έχει ορισθεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση που κατέθεσε η Boxer-Φειδάς.

Η εταιρεία, Δ.Ι. Φειδάς, η οποία ιδρύθηκε το 1919, εμφανίζει, όπως αποκάλυψε το Capital.gr,  “άνοιγμα” της τάξης των 25 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 15 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μία τράπεζα.

Και ενώ οι μεγάλοι και οι πιο προβεβλημένοι του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σήμερα δραστηριοποιούνται σε όλες τις υποκατηγορίες του κλάδου (δηλαδή κατασκευαστές, σανδαλοποιοί, αρβυλοποιοί, εργολάβοι υποδημάτων, φοντοποιοί, κλπ.)  333 υποδηματοποιοί. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι την περίοδο 2012-2017, το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών στον κλάδο παραμένει θετικό. Συγκεκριμένα την εξεταζόμενη χρονική περίοδο ιδρύθηκαν 57 επιχειρήσεις ενώ διεγράφησαν 34.

WWW.CAPITAL.GR