Μπαράζ λουκέτων στα ιατρεία φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Μπαράζ λουκέτων στα ιατρεία φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

5 Ιανουαρίου 2017 Κλείσιμο Από Alexandros

Πάνω από 70 αιτήσεις έχει δεχθεί από την αρχή του χρόνου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από γιατρούς που βάζουν άρον άρον λουκέτο στο ιατρείο τους μετά το νέο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, εκτιμώντας παράλληλα πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει μπαράζ αποχωρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, μπροστά στα καινούργια βάρη που φέρνει το ασφαλιστικό, πολλοί θα προτιμήσουν είτε να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να κάνουν αίτηση στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

“Το νέο σύστημα είναι καταστροφικό καθώς προβλέπει την μείωση των νέων συντάξεων κατά 25%, τη “δήμευση” έως και του 70% του καθαρού εισοδήματος καθώς και τον τετραπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη από την πρώτα 24ωρα του νέου έτους, διαφαίνονται τα δυσμενή αποτελέσματα, καθώς πολλοί γιατροί προβαίνουν σε ανάκληση της λειτουργίας των ιατρείων τους” σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος, συμπληρώνοντας πως θα εξεταστεί άμεσα η νομιμότητα τόσο της πρόσφατης εγκυκλίου, αλλά και των άλλων κανονιστικών πράξεων που θα εκδοθούν και η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η κυβέρνηση έχει ιστορικές ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους. Οι άμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι να κλείσουν χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια και η υγεία θα παραδοθεί στους μεγάλους ομίλους του εξωτερικού που θα λειτουργούν με φτηνό ιατρικό προσωπικό.” καταλήγει ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30% σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και την προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20% (από το 55% στο 75%), ισοδυναμούν με  την εξόντωση τους. Προσθέτει ότι αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών καλείται να πληρώσει με τον “πιο άγριο τρόπο τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ταμεία και τις νέες πολιτικές που εφαρμόζονται.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

ΠΗΓΗ