Πώς οι ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές γεμίζουν τα ταμεία

Πώς οι ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές γεμίζουν τα ταμεία

11 Νοεμβρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

0a66762d745a169658ce45fe6f627d56

Του Σπύρου Δημητρέλη

Την εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και γενικά των ρυθμίσεων για την τμηματική εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν κάθε μήνα να πληρώσουν τις οφειλές τους προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που συνεπάγεται η απώλεια μιας ρύθμισης και ειδικά αυτής των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την αρχή του έτους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου:

-εισπράχθηκε το ποσό των 2 δισ. ευρώ από “παλιές” οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση. “Παλιές” οφειλές θεωρούνται αυτές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2015. Επί της ουσίας η είσπραξη του ποσού των 2 δισ. ευρώ προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων που αποδεικνύεται “λίρα εκατό” τόσο για τα κρατικά ταμεία όσο και για τους φορολογούμενους. Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία της ρύθμισης των 100 δόσεων αρκεί να αναφερθεί ότι ενώ φέτος έχουν εισπραχθεί από “παλιές” οφειλές 2 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο, πέρυσι όλο το χρόνο εισπράχθηκαν 1,64 δις ευρώ και πρόπερσι 1,56.

-εισπράχθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο το ποσό των 1,56 δις ευρώ από “νέο” ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες εντός του 2016.

Γιατί πληρώνουν
Το ερώτημα είναι γιατί πληρώνουν πλέον περισσότερα οι φορολογούμενοι. Δυο είναι οι λόγοι που εντοπίζουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το πρώτο είναι η αυστηροποίηση των όρων για την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων. Έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη ότι η ρύθμιση χάνεται εφόσον ο φορολογούμενος δεν πληρώσει νέες φορολογικές οφειλές. Έτσι ο οφειλέτης όχι μόνο πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, αλλά φροντίζει να πληρώνει ή να ρυθμίζει και νέες φορολογικές οφειλές.

Το δεύτερο είναι ότι γίνονται συνεχώς συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης. Οι συμψηφισμοί γίνονται ακόμη χειρόγραφα με επισκέψεις των φορολογούμενων στα τμήματα Εσόδων των εφοριών. Έτσι και γράφονται στον προϋπολογισμό επιστροφές φόρων, αλλά και αυξημένα έσοδα από εξόφληση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

ΠΗΓΗ