Εξωφρενικές οι τραπεζικές προμήθειες

Εξωφρενικές οι τραπεζικές προμήθειες

7 Μαρτίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

3f3ea0f7ce111eea31714ced8c13bcc5_SΜόνο το πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έβγαλαν με τον τρόπο αυτό 305 εκατομμύρια ευρώ.

Εξωφρενικές είναι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές με τους πολίτες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι προμήθειες για τη χρήση πλαστικού χρήματος παραμένουν υψηλές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έβγαλαν με τον τρόπο αυτό 305 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ευθεία απειλή για πολίτες και επαγγελματίες αποτελούν οι ληστρικές χρεώσεις των τραπεζών. Mε άλλοθι την ελεύθερη αγορά τα πιστωτικά ιδρύματα κερδίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Όσο μεγαλύτερος ο τζίρος τόσο χαμηλότερες οι προμήθειες. Σαφώς ευνοημένοι από τις τραπεζικές πρακτικές είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες, αφού οι προμήθειες δεν είναι σταθερές αλλά πηγαίνουν αναλογικά με το μέγεθος της επιχείρησης.

 

Ενδεικτικά σε 1 από τις 4 τράπεζες εάν ο επιχειρηματίας κάνει ταμείο έως 30.000 ευρώ το χρόνο η προμήθεια είναι 1,5%. Από 30.000 μέχρι 100.000 πέφτει στο 1,3% και από 100.000 έως 500.000 διαμορφώνεται στο 1,1%.

 

Χαμένοι οι μικρομεσαίοι. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις οι όποιες μειώσεις έχουν γίνει αφορούν μόνο στις προμήθειες από τη χρήση των περίφημων POS. H χασούρα δηλαδή για τους επιχειρηματίες από το 1,8% με 2,5% που ήταν έχει πέσει περίπου στο 1% – πάντα ανά συναλλαγή. Στις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η προμήθεια βρίσκεται πλέον στο 0,8% και στις άλλες 2 στο 1,1 με 1,5%.

 

Πανάκριβα πάντως στοιχίζουν τα τερματικά. Για να αγοράσει κάποιος επαγγελματίας ένα μόνο POS πρέπει να πληρώσει από 157 έως 226 ευρώ εάν είναι ενσύρματο και από 263 έως 429 ευρώ εάν είναι ασύρματο. Για συντήρηση πρέπει να δίνει επιπλέον κάθε μήνα από 2 έως 6 και από 4 έως 8 ευρώ αντίστοιχα.

 

Δυσανάλογα υψηλό το κόστος και για τους πελάτες. Και η πιο απίθανη υπηρεσία έχει «καπέλο». Έως και 15 ευρώ ζητούν να καταβάλλει κάποιος για να πάρει μια φωτοτυπία, ένα απλό αντίγραφο κίνησης λογαριασμού… Ούτε λόγος για πληρωμές όπως ενοίκια, δίδακτρα ή διατροφή όταν ο δικαιούχος διατηρεί λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.

 

Απλησίαστο και το γκισέ. Ακόμα και για μικρο-εμβάσματα το χαράτσι φτάνει τα 12 ευρώ. Ακριβά στοιχίζει το πάτημα ενός πλήκτρου και μέσω τηλεφώνου. Η χρέωση μπορεί να είναι και 6 ευρώ.

 

Πιο οικονομικό αλλά όχι ανέξοδο το διαδίκτυο. Το κόστος για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών κυμαίνεται από 2,15 έως 3 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων «η τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού από κάθε τράπεζα ξεχωριστά και αποτελεί στοιχείο της επιχειρηματικής πολιτικής της.»

 

Πηγή ΕΡΤ1 πηγη