Ο γόρδιος δεσμός του φορολογικού των αγροτών

Ο γόρδιος δεσμός του φορολογικού των αγροτών

27 Ιανουαρίου 2016 Κλείσιμο Από Alexandros

83FC452123949572B08B5CCF2B185581

Του Σπύρου Δημητρέλη

Προς αδιέξοδο όσον αφορά τις εναλλακτικές για την εκτόνωση της έντονης αντίδρασης των αγροτών κινείται το οικονομικό επιτελείο. Ο λόγος; Αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για να μην εφαρμοστούν αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή το καλοκαίρι για τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών δεν μπορούν εύκολα να βρεθούν.

Στο οικονομικό επιτελείο θυμούνται με ανησυχία αυτά που έγιναν από το καλοκαίρι έως και τον Δεκέμβριο, όπου για να ξηλωθεί ο ψηφισμένος ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση χρειάστηκαν μήνες για αναζήτηση ισοδυνάμων, διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς αλλά και συγκρούσεις με επενδυτές. Πόσο μάλλον τώρα που οι θεσμοί δεν θεωρούν τα μέτρα αύξησης της φορολογίας των αγροτών μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και διαρθρωτικού, αφού αποτελούν ένα από τα βασικά μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αυτό, ωστόσο, δεν απαγορεύει στους επιτελείς της Καραγιώργη Σερβίας να καταστρώνουν σενάρια για πιθανές “διορθωτικές” παρεμβάσεις στο φορολογικό μέτωπο των αγροτών έτσι ώστε να γίνουν οι “τιμολογήσεις” της απώλειας εσόδων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Πρόκειται, όμως, περισσότερο για ασκήσεις επί χάρτου καθώς οι πιθανότητες να βρεθούν είναι περιορισμένες, ενώ ακόμη και αν βρεθούν θα πρέπει να περάσουν από την κρησάρα των επικεφαλής των θεσμών που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένονται στην Αθήνα προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέσπιση μιας ειδικής φορολογικής κλίμακας που θα ξεκινά με συντελεστή 10% και θα κλιμακώνεται έως το 26% που έχει δεσμευτεί η  χώρα με το κείμενο το νέου μνημονίου. Επίσης, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν και την μη εκπλήρωση της δεύτερης και τελευταίας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου 2016. Σε επίπεδο σεναρίου βρίσκεται και η μη αύξηση της προκαταβολής φόρου των αγροτών στο 100%, όπως προβλέπεται να γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα παραπάνω σενάρια θα “τιμολογηθούν” και θα μπουν στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι πιθανότητες, ωστόσο, να περάσουν είναι περιορισμένες και έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι να κληθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές να πιουν το πικρό ποτήρι της νομοθέτησης τους εντός του 2016.

ΠΗΓΗ