Δημοσιονομική βόμβα και δημογραφικό τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμιώς

Δημοσιονομική βόμβα και δημογραφικό τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμιώς

30 Νοεμβρίου 2015 Κλείσιμο Από Alexandros

201502090638570847

Το δημογραφικό αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τους δείκτες της ανάπτυξης με τις αλλαγές στον πληθυσμό να αναμένονται πρωτοφανείς τα επόμενα χρόνια
Τεράστια αναμένεται να είναι η επίδραση των δημογραφικών αλλαγών στον πλανήτη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της HSBC.
Στην έκθεση της τράπεζας, την οποία παρουσιάζει το Business Insider, καταγράφονται οι μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο πληθυσμό σε ορίζοντα 50-100 ετών, αλλά και σε ορίζοντα δεκαετίας.
Το δημογραφικό αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τους δείκτες της ανάπτυξης με τις αλλαγές στον πληθυσμό να αναμένονται πρωτοφανείς τα επόμενα χρόνια.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας άρχισε να συρρικνώνεται τη δεκαετία του ’90, της Γερμανίας το 2000, όμως για πρώτη φορά καταγράφεται συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της Κίνας, της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, με τη ζώνη του αναπτυσσόμενου κόσμου και ιδιαίτερα την Αφρική, να αναμένει αύξηση μέχρι το 2020.

Embedded image permalink

Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα εξακολουθήσει να αυξάνεται για ένα διάστημα, δεν ισχύει το ίδιο για το εργατικό δυναμικό, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.
Οι εργαζόμενοι παγκοσμίως θα μειωθούν και δεν θα αρκούν για τη στήριξη των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να αναμένουν μειώσεις στους μισθούς.
Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η αλλαγή των δεικτών ανάπτυξης το τη δεκαετία 2015-2015, έναντι της δεκαετίας 2005-2015, όσον αφορά τον ενεργό πληθυσμό στην αγορά εργασίας.

Embedded image permalink
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της HSBC, μικρότεροι πληθυσμοί σημαίνουν χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερη παραγωγή.
Παράλληλα σημαίνουν περισσότερους συνταξιούχους σε σχέση με τους εργαζόμενους, άρα αυξημένη δημοσιονομική πίεση: Περισσότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, λιγότερα φορολογικά έσοδα.

www.bankingnews.gr