Τέλος εποχής για το πορτοκαλί βιβλίο του Ι.Κ.Α

Καταργήθηκε το βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού χρώματος πορτοκαλί, με κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή. Αν και το πορτοκαλί είναι απο τα αγαπημένα μας χρώματα, ο γραφών  δεν συμφωνούσε με την συγκεκριμένη διαδικασία, αφού απο την στιγμή που δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όλα τώρα πια δηλώνονται απο το σύστημα, άρα η συμπλήρωση του βιβλίου ήταν ακόμα μια ανωφελής διαδικασία που έπρεπε να καταργηθεί. Παραθέτουμε την ομίλια του υπούργου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση επ’ ευκαιρίας της κατάργησης του βιβλίου για την οποία δήλωσε: «Για άλλη μία φορά προωθούμε διατάξεις με σαφή στόχευση την μείωση των διοικητικών βαρών, την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, καταργείται με διάταξη, μετά από 20 χρόνια, το «πορτοκαλί» βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού για 196.695 επιχειρήσεις. Πλέον, κανένας εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί το συγκεκριμένο βιβλίο που για χρόνια αποτέλεσε αιτία σοβαρών δικαστικών διενέξεων και τριβών με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες μας για το διασταυρωτικό και ελεγκτικό έργο τους περιέχονται στην «Εργάνη».

Επίσης, με διάταξη μας δίνουμε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελεγκτικού οργάνου του ΙΚΑ, να ελέγχει όχι μόνο περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αδήλωτης. Διευρύνουμε, δηλαδή, το πεδίο των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ στα πρότυπα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ενισχύουμε και εναρμονίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους στον διαρκή
αγώνα της πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Άλλωστε, με το νέο- σαφώς ευνοϊκότερο- θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία ώστε να προβαίνει σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες στην οποία, προσφάτως, προβήκαμε σαν υπουργείο, δείξαμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τους συνεπείς επιχειρηματίες και την νόμιμη και αξιοπρεπή εργασία».

Γκρίνιες και παράπονα στο atskakanis@gmail.com