Παρακράτηση φόρου 26% στα τιμολόγια από Κύπρο και Βουλγαρία

Φόρος 26% θα καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς και θα επιστρέφεται εντός 12μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.

Πρόκειται για διάταξη που συνέταξε το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να μπλοκάρει τις τριγωνικές συναλλαγές μέσω των οποίων χάνονται σημαντικά έσοδα λόγω φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Όπως είχε γράψει και το Κεφάλαιο το περασμένο Σάββατο μέσω της παρεμβολής στις συναλλαγές των επιχειρήσεων εταιρειών που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς μειώνονται τεχνητά τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων και έτσι χάνονται φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλές από αυτές τις συναλλαγές είναι εικονικές.

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το άρθρο 21 του νομοσχεδίου με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει μεθόδους φοροδιαφυγής που γίνονται μέσω τριγωνικών συναλλαγών με φορολογικούς παραδείσους αλλά και χώρες με πολύ χαμηλή φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΠΗΓΗ